Wat doe je als er een grote ontslaggolf komt?

Watdoejealsereengroteontslaggolfkomt_f6d044e4072740b6ccba1a7c631d83d2%20%285%29

Zit je er al een tijdje tegenaan te hikken? ‘Ontslag nemen of niet?’ vraag je je af. Als het verlangen om dat briefje bij je baas in te leveren en je bureau leeg te ruimen steeds groter wordt, is dit wellicht het moment om het te doen. Je zult bovendien niet de enige zijn. 2022 is het jaar van de ontslaggolf. Waar komt deze ontslaggolf vandaan en, als jij er deel aan wilt nemen, hoe krijg jij dan de beste baan te pakken?

De ontslaggolf van 2022 – het begon met corona

Dat juist 2022 het jaar is van de ontslaggolf is geen toeval. Het heeft grotendeels te maken met het feit dat we ons in een postcoronatijd bevinden. Tijdens corona was het overstappen op een andere baan wat lastiger. Je was allang blij dat je een baan had. Alle gedachtes aan het ontslag nemen en een nieuwe baan zoeken, werden op de lange baan geschoven bij de meeste professionals. Nu dat de banenmarkt weer aantrekt, zijn het niet enkel de medewerkers die nú over een carrièreswitch nadenken die graag ontslag willen nemen. Het zijn ook de werknemers die hier één á twee jaar geleden al over dachten. Ze zien nu eindelijk de kans om hun dromen werkelijkheid te maken, hun vleugels te spreiden en te vliegen naar een gloednieuwe carrière die op ze wacht.

Is het het juiste jaar om ontslag te nemen?

Je zou wellicht denken: ‘als iedereen ontslag neemt, blijven er geen banen meer over.’ Ontslag nemen, brengt altijd risico’s met zich mee, maar verrassend genoeg zijn er momenteel meer vacatures in België dan werkzoekenden. Afhankelijk van je opleiding, je werkervaring en je wens voor baan- of carrièreswitch, kan het dus zomaar zijn dat je het voor het kiezen hebt! Sla de recente statistieken er maar eens bij op. Het Vlaams Ministerie van Werk laat weten dat in het afgelopen jaar het aantal vacatures bijna verdubbeld is. Genoeg banen voor die extra carrièreswitchers en de ideale omstandigheden voor een ontslaggolf. Robert Walters, een internationaal rekruteringskantoor, verwacht dan ook heel wat verschuivingen binnen de arbeidsmarkt dit jaar. Deze verwachting zou zomaar waarheid kunnen worden.

Niet alleen in België, maar wereldwijd blijkt uit een recente salarisenquête dat professionals massaal overwegen van baan te veranderen het komende half jaar. Het gaat hier maar liefst om 66%!

Hoewel de omstandigheden ideaal lijken, kun je toch huiverig zijn. Ontslag nemen en dan een nieuwe baan vinden – lukt dat wel? Gelukkig hebben we drie gouden tips voor professionals zoals jij.

Tip 1: bestudeer je drijfveer

Voor je je vleugels spreidt en je oude baan vaarwel zegt, is het verstandig je eigen drijfveer te bestuderen. Hiervoor kun je jezelf een aantal vragen stellen. Waar sta je bijvoorbeeld nu in je carrière en waar wil je naartoe?

Als je een andere weg wilt inslaan, of een coole eerste job wilt scoren, is dit het juiste moment. Organisaties hebben momenteel namelijk een harde kluif aan het vinden van nieuwe kandidaten die hun vacatures kunnen opvullen. Dat betekent dat ze niet kieskeurig kunnen zijn. Ze moeten wel buiten hun - normaal gesproken wellicht kleine – kader denken en professionals aannemen die misschien niet volledig aansluiten op het plaatje dat ze in hun hoofd hebben. Dit betekent dat jij gemakkelijker je droombaan kunt bemachtigen, ook als je niet alle ervaring en kennis op zak hebt die normaal gesproken van je gevraagd worden. Je krijgt meer tijd om je te ontwikkelen, en wie wil dat nu niet? Wees dus eerlijk en stel jezelf de juiste vragen. Welk carrièrepad wil je inslaan? Heb je het antwoord gevonden? Ga ervoor en solliciteer!

Tip 2: vraag anderen om hun ongezouten mening, maar twijfel niet aan je eigen

Ben jij iemand die graag anderen om advies vraagt? Dat is goed. Familieleden en vrienden kennen jouw sterktes en zwaktes en kunnen je op die manier helpen een goed perspectief te krijgen van je eigen kunnen. Bovendien kunnen ze je helpen wanneer je nieuwe carrièremogelijkheden overweegt, maar er nog niet helemaal uit bent welke kant je op wilt. Hoewel het goed is om naar andermans mening te vragen, is het belangrijk niet aan jezelf te gaan twijfelen.

Als je hulp nodig hebt om te bepalen welk carrièrepad je wilt bewandelen, is het verstandig met verschillende werkgevers in gesprek te gaan. Dit kan je meer inzicht geven in je eigen interesses, waardoor je beter weet welke baan je veel werkplezier zal geven. Daarnaast is het een goed idee een recruitment consultant om advies te vragen. Deze experts kennen de markt op hun duimpje en kunnen je nieuwe ideeën geven.

Tip 3: geld brengt geen geluk, maar werkgeluk wel

Met de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt hebben werkgevers het niet makkelijk om goede werknemers te rekruteren. Om te concurreren met andere werkgevers bieden ze betere salarissen aan en zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden nog mooier dan je had durven dromen. Bedenk echter dat, hoewel deze mooie voorwaarden wel erg aanlokkelijk zijn, ze slechts tijdelijk voldoening brengen. Rondrijden in een lease-auto van de zaak met een mooi salaris op zak is wel leuk, maar als je geen echt plezier vindt in je werk zul je wellicht vroeg of laat spijt krijgen van je carrièreswitch. Wanneer je een nieuwe baan zoekt, is het belangrijk te focussen op je werkgeluk op de lange termijn. Kijk dus naar de mogelijkheden om door te groeien vanuit een functie. Wat zijn de opleidingsprogramma’s die je mag volgen en wat mag je verwachten qua flexibiliteit? Hoe beter jij je op je plek voelt op een werkplek en in een functie en hoe meer mogelijkheden je hebt om jezelf te ontwikkelen, hoe beter.

Ga ervoor!

De bovenstaande drie gouden tips zullen je helpen je vleugels uit te slaan en te landen op de baan van je dromen. Alles dat je hoeft te doen, is je vleugels spreiden en ervoor gaan!

Onderneem nu actie
Wij hebben leuke vacatures voor je klaarstaan mét doorgroeimogelijkheden en toffe kansen. Grijp ze nu!
Onze interne vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b