Hoe schrijf je een goede ontslagbrief?

Hoeschrijfjeeengoedeontslagbrief_c7590a5fc1b49b067866eaa18701f5e9%20%283%29

Heb je een nieuwe baan gevonden? Dan moet je zo snel mogelijk ontslag nemen bij je oude werkgever. De beste manier om dit te doen is via een ontslagbrief. Wat moet er eigenlijk allemaal in zo'n brief staan? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Lees snel verder!

Wat moet er in de ontslagbrief staan?

Met een ontslagbrief zorg je ervoor dat jouw arbeidsovereenkomst ontbonden kan worden. Om ervoor te zorgen dat je ontslagbrief rechtsgeldig is, zijn een aantal gegevens vereist. Dit is heel belangrijk omdat je met de brief een juridische overeenkomst ontbindt.

De volgende gegevens moeten zeker in de ontslagbrief staan:

1. Naam en het adres van het bedrijf waar je de arbeidsovereenkomst wilt opzeggen

2. Mededeling dat je ontslag neemt en per welke datum je dat doet.

3. Je eigen naam (met voorletters) en adresgegevens.

4. Ondertekenen met plaats, datum, naam en handtekening.

Zorg dat je de brief op tijd verstuurt, in verband met de opzegtermijn. Daarnaast kun je zaken benoemen die nog formeel afgehandeld moeten worden. Denk hierbij aan een werkoverdracht of vakantiedagen. Ook is het verstandig om een positieve indruk achter te laten met jouw brief. Je weet nooit of je jouw werkgever in de toekomst nog tegen komt. Je kunt dit doen door kort te benoemen dat je met veel plezier bij het bedrijf hebt gewerkt. Benoem dit uiteraard alleen als je het ook echt meent. Je kunt eventueel ook nog om een getuigschrift of een aanbevelingsbrief vragen.

Voorbeeld ontslagbrief

[je naam]
[adres]
[postcode en woonplaats]
[e-mail]

Aan

[naam werkgever]
[adres]
[postcode en plaats]
[woonplaats, datum]

Onderwerp: opzeggen arbeidscontract 

Geachte heer / mevrouw [naam werkgever],

Sinds [datum] werk ik voor uw organisatie in de functie van [naam functie]. Hierbij wil ik laten weten dat ik mijn arbeidsovereenkomst opzeg. Rekening houdend met de opzegtermijn van [opzegtermijn] betekent dit dat ik per [einddatum] niet meer werkzaam ben voor uw bedrijf. Ik maak graag met u een afspraak om het één en ander af te stemmen, zoals de werkoverdracht en de inname van de bedrijfsmiddelen. Daarnaast ontvang ik graag uw schriftelijke bevestiging van deze opzegging.

Ik wil u alvast bedanken voor de prettige tijd die ik bij uw organisatie heb gehad. Wie weet tot ziens.

Met vriendelijke groet,

[naam en handtekening]

Hoe lang is de opzegtermijn?

Als je ontslag gaat nemen, dan moet je rekening houden met een opzegtermijn. Deze termijn hangt af van de duur van jouw contract. En of je nog in je proeftijd zit. Meestal is de opzegtermijn één maand, maar dit kan verschillen per werkgever. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Het is verstandig om dit even te checken of na te vragen voordat je afspraken met je nieuwe werkgever maakt. Als je je niet houdt aan de opzegtermijn, dan kan de werkgever om een vergoeding vragen. Bijvoorbeeld het loon wat je zou verdienen over de periode wanneer je wel de arbeidsovereenkomst met de juiste opzegtermijn zou hebben uitgediend.

Concurrentiebeding of relatiebeding

Daarnaast is het ook goed om uit te zoeken of er sprake is van concurrentiebeding of relatiebeding. Deze twee bedingen kunnen worden opgenomen in een arbeidscontract. Concurrentiebeding en relatiebeding zijn bedoeld om een werkgever te beschermen. concurrentiebeding verbiedt werknemers om na hun contract te gaan werken bij concurrenten van de werkgever. Relatiebeding lijkt enigszins op concurrentiebeding. Hierbij is het verbonden om zakelijke contacten aan te gaan met relaties van de ex-werkgever. In je contract staat hoelang je je aan deze bedingen moet houden.

Getuigschrift en aanbeveling

Je kunt bij jouw vertrek om een een getuigschrift of aanbevelingsbrief te vragen. In een getuigschrift staat hoe je jouw werkzaamheden hebt uitgevoerd en hoe je hebt gefunctioneerd. Ook kan de werkgever in een getuigschrift aangeven waarom je dienstverband is beëindigd. Een getuigschrift kan daarom goed van pas komen bij toekomstige sollicitaties. De werkgever is trouwens wettelijk verplicht om, bij het einde van de arbeidsovereenkomst, een getuigschrift uit te reiken als je daar om vraagt. Daarnaast kun je ook om een aanbevelingsbrief vragen. Dit is een brief waarin je werkgever, manager of collega je ‘aanbeveelt’ bij een toekomstige werkgever. In tegenstelling tot het getuigschrift, is de werkgever niet verplicht om een aanbevelingsbrief te geven.

Geen recht op werkeloosheidsuitkering

Goed om te weten: als je zelf ontslag neemt, kun je meestal geen werkeloosheidsuitkering krijgen. Ook niet als je ontslag neemt in je proeftijd. Dat komt omdat je dan zelf verantwoordelijk bent voor je werkloosheid. Daarom is het verstandig om eerst een nieuwe baan te vinden voordat je ontslag neemt. Wil je toch ontslag nemen? Dan is het verstandig om eerst advies te vragen aan een rechtshulpverlener. Wellicht is het in jouw geval toch mogelijk om een werkeloosheidsuitkering te krijgen.

Ga je je ontslag geven?
Denk dan ook eens aan onze wondermooie vacatures. Want misschien zijn wij wel het bedrijf (en de collega's) van je dromen...
Naar onze vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b