Wat wel en wat niet te doen bij een carrièreswitch?

DosDonts_1b7f6f092e91b7e40b0e2188af525eb0%20%284%29

De coronacrisis betekende voor sommige werknemers dat zij noodgedwongen een carrièreswitch moesten maken. Personen die bijvoorbeeld werkzaam waren in de evenementensector hadden al snel door dat zij op zoek moesten naar een andere baan. Binnen de gezondheidszorg verlieten sommigen hun job omdat de werkdruk daar nu juist super hoog was. Anderen sloegen tijdens de pandemie aan het reflecteren en besloten dat het tijd werd om iets anders te gaan doen. Wat zijn de do's en dont's bij een carriereswitch?

Do's bij een carrièreswitch

Zelfanalyse: Wie ben je en wat wil je? Werk maakt een belangrijk onderdeel uit van je leven. Dan is het natuurlijk wel zo fijn als je ook iets kunt doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Een zelfanalyse doen en daarbij goed nadenken wat je nu eigenlijk het liefst wilt en wat je wilt bereiken in je leven, moet dan ook absoluut op jouw to-do-list staan.

Zet je competenties op een rij. In de loop der tijd krijg je steeds meer vaardigheden. Kan jij bijvoorbeeld goed multitasken, snel analyseren, of je goed verplaatsen in de klant, dan zitten werkgevers waarschijnlijk al te watertanden. Dat soort mensen hebben zij graag in hun team.

Vlak relevante hobby's niet uit. Een hobby zegt veel over jezelf. Heeft de hobby ook nog eens raakvlakken met het werk dat je zoekt, dan moet je daar zeker je voordeel mee doen. Vind je het bijvoorbeeld leuk om zelf te knutselen aan een app, dan kan die creativiteit en vaardigheid je goed van pas komen.

Dont's bij een carrièreswitch

Onrealistisch zijn. Je moet geen dingen willen die niet mogelijk zijn. Een carrièreswitch maken en direct voor een senior functie willen gaan terwijl je nog vrij jong bent en weinig ervaring hebt in je nieuwe vakgebied, dat werkt natuurlijk niet.

Ongeduldig zijn. Geduld is een schone zaak. Een carrièreswitch heeft soms zijn tijd nodig. Verwacht niet dat je bij de eerste de beste sollicitatie al wordt aangenomen. Is dat wel het geval? Proficiat, lucky bastard.

Denken dat je niet deugt. Soms zit het tegen en lukt het je maar niet om je loopbaan een andere wending te geven. Ga dan niet lopen denken dat je niet deugt. Misschien is een kleine verandering in je aanpak al voldoende om wel te slagen.

Ben jij klaar voor een carrièreswitch? Bekijk dan onze vacatures. Onze collega’s verwachten jou! Vind je geen job tussen onze interne vacatures? Dan kan je nog altijd spontaan solliciteren of vragen aan onze recruiters om jou te helpen.

Misschien zijn wij wel wat voor jou
Mensen met lef, daar houden we wel van. Zin om bij ons te komen werken? Bekijk dan onze interne vacatures.
Naar de interne vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b