Richting geven aan jouw carriere: drie tips om het aan te pakken

3tipsomrichting_45c798f99ea2c083720b353b27b11c9a%20%286%29

De pandemie heeft veel professionals aan het denken gezet. Al het thuiswerken, alle onzekerheid – is de job het nog wel waard? ‘Haal ik nog wel echt plezier en voldoening uit mijn werk?’ vraag je je spiegelbeeld misschien ’s morgens voor je je huis verlaat. Als jij halverwege je carrière zit en even niet weet welke richting je wilt opgaan, is het tijd voor een carrière-evaluatie. Daar helpen wij je graag bij.

Voldoening uit je werk

Als je wilt beoordelen of je nog wel op het juiste carrièrepad zit, moet je achterhalen of je nog wel voldoening uit je werk haalt. Met andere woorden: bereik je wat je wilt bereiken? Een duidelijk antwoord op deze vraag helpt je niet enkel om eventueel ontslag in te dienen bij het bedrijf waar je nu werkzaam bent, maar ook om een bedrijf en een functie te vinden die echt bij je passen. Om te weten wat jou voldoening geeft, is het belangrijk je waarden te identificeren. Jouw waarden moeten namelijk matchen bij het bedrijf waar je werkzaam bent of wilt zijn en bij je functie.

Jouw sterke punten

Overweeg je sterke punten. Hiermee doelen we op kwaliteiten die je van nature bezit. Deze sterke punten gebruik je waarschijnlijk graag wanneer je aan het werk bent, maar biedt jouw functie daar de ruimte voor? Zo niet, dan is het tijd om een andere weg in te slaan. Stel, je bent goed in organiseren en plannen, maar momenteel wordt jouw werkdag voor je ingepland. Dan ben je waarschijnlijk toe aan een job die je de ruimte biedt je eigen dag in te delen. Misschien wil je zelfs een job waarbij jij ook verantwoordelijk bent voor de planning voor collega's.

Doen waar je goed in bent en dat volgt geeft richting aan jouw carriere.

De passende werkomgeving

Een werkomgeving die bij je past helpt je te groeien als persoon. Het helpt je bovendien om je carrière de juiste richting in te stuwen. Je kunt blij zijn met je functie, maar als de werkethiek en –omgeving niet bij je passen, haal je geen voldoening uit je werk. Vraag je daarom af: ‘Past de werkomgeving bij mijn persoonlijkheid en mijn normen en waarden?’ en ‘voel ik mij gesteund om een werk-privébalans te onderhouden die bij mijn wensen past?’ Zijn de antwoorden op deze vragen ‘nee’? Dan is het tijd om een ander carrièrepad aan te leggen.

Op zoek naar een werkgever waar "work hard, play hard" centraal staat?
Dan is JobFIXers sowieso de werkgever van jouw dromen. Wil je zeker zijn? Doe dan nu onze Matching Test!
Doe de test
doe-test-cta_78bbc3820baa2f0cf399614eb240958e