Hoe een carrièreplan opstellen volgens de SMART-methode

joinjobfixers-hoe-een-carriereplan-opstellen-volgens-de-smart-methode_89dc7f900ffbc58931b02f6f5221c5b0
Door je doelen van je carrièreplan volledig volgens de SMART-methode te formuleren, maak je ze haalbaar, helder en meetbaar. Het vergroot de kans op succes.

Een carrièreplan is een essentieel hulpmiddel om je professionele doelen te bereiken. Het helpt je niet alleen om je ambities duidelijk te definiëren, maar ook om een pad uit te stippelen dat leidt tot je gewenste carrière. Maar hoe begin je eraan? Een effectieve manier is de SMART-methode gebruiken. SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Hoe maak je een carrièreplan volgens de SMART-methode?

Stap 1: Specifiek

Volgens de SMART-methode moet een doel ten eerste specifiek zijn. Dat betekent dat het vooropgestelde doel concreet en duidelijk moet zijn. Het beschrijft een waarneembare actie of een waarneembaar resultaat. Een vaag doel leidt vaak enkel tot verwarring of gebrek aan motivatie. Volgende vragen kunnen helpen:

  • Wat wil ik precies bereiken?
  • Waarom is dit belangrijk voor mij?
  • Wie is betrokken?
  • Waar zal het plaatsvinden?

Als je een antwoord kan formuleren op bovenstaande vragen, dan is je doel specifiek genoeg om verder te kunnen.

Stap 2: Meetbaar

Als je je voortgang in het bereiken van een bepaald doel niet kan meten, is de kans groot dat je je motivatie verliest. Je zal nooit weten of je je doel nu behaald hebt of niet. Een doel bevat idealiter criteria voor het bijhouden van je vooruitgang of succes.

Stap 3: Acceptabel

Een doel mag (en moet) uitdagend zijn, maar het moet ook binnen je bereik liggen. Het is cruciaal dat je bij het opstellen van een doel eerlijk bent over je capaciteiten en middelen. Stel jezelf daarom zeker de vraag of je doel wel haalbaar is.

Stap 4: Realistisch

Het realistische luik van je carrièreplan sluit aan bij de derde stap. Realistische doelen houden rekening met de huidige situatie en middelen. Een realistisch doel houdt je gemotiveerd en niet overweldigd.

Stap 5: Tijdsgebonden

Geef je doelen een duidelijke tijdslimiet, zodat je een gevoel van urgentie creëert en je voortgang kunt bijhouden. Zonder tijdsgebonden doelstelling is het gemakkelijk om je focus te verliezen en uit te stellen.

Voorbeeld van carrièreplan volgens de SMART-methode

  1. Specifiek: Binnen twee jaar wil ik een leidinggevende positie in de marketingafdeling van een middelgroot bedrijf bekleden.
  2. Meetbaar: Ik zal dit doen door 5 certificaten te behalen en 3 grote marketingprojecten te leiden.
  3. Acceptabel: Gezien mijn huidige ervaring en mijn middelen is dit een aanvaardbaar doel.
  4. Realistisch: Dit doel is realistisch haalbaar door mijn huidige vaardigheden te verbeteren, extra training te volgen en mijn netwerk uit te breiden.
  5. Tijdsgebonden: Dit doel moet behaald worden binnen 2 jaar. Elke 6 maanden zal ik een evaluatie doen om mijn voortgang in kaart te brengen en mijn uitvoering aan te passen waar nodig.

Door je doelen van je carrièreplan volledig volgens de SMART-methode te formuleren, maak je ze helder, haalbaar en meetbaar. De SMART-methode vergroot de kans dat je je doelen daadwerkelijk bereikt en succesvol bent in je carrière.

Een volgende stap zetten in je carrière?
Een job als recruiter of account manager? Solliciteer vandaag nog bij JobFIXers
Naar de vacatures
boemm-blog-minimumloon_cc1798d41c6cee4138f6cbe96fd6d313