Zo scoor je een interessante job zonder hoger diploma

boemm-blog-job-scoren_abf060efbc40502699887f0d65c7ecc6

Niet iedereen heeft zin om jaren op de schoolbanken te slijten of heeft de kans om verder te studeren. Een diploma vergemakkelijkt de zoektocht naar werk, maar toch kan je ook een goede job vinden en genoeg geld verdienen zonder indrukwekkende master. Benieuwd? Lees dan vooral verder.

Een diploma hoger onderwijs is sowieso een troef. Hoe hoger je diploma, hoe meer loon en hoe meer kansen je hebt op de arbeidsmarkt. Toch betekent dit niet dat er geen toekomst voor jou is weggelegd wanneer je geen papiertje op zak hebt. Integendeel. Ook zonder diploma kan je een job vinden die uitstekend betaalt en waarin je kan groeien, zeker wanneer je die met veel passie uitoefent.

Goesting

Geen diploma? Solliciteer dan vooral voor een job die je graag doet. Motivatie is een heel belangrijke troef om mee uit te pakken. Het toont dat je leergierig bent en dat je een gedreven werknemer zal zijn. Een motivatiebrief is je eerste kans om te tonen dat je er zin in hebt. Verstuur zeker geen standaardbrief, maar maak werk van je formulering. Bang dat er te veel fouten in staan? Laat hem dan eens nalezen voor je op ‘send’ drukt.

Ervaring

In veel jobs wordt ervaring gevraagd, vaak nog meer dan naar een diploma. Heb je al werkervaring, pak daar dus mee uit. Wie weet steek jij met je ervaring de concurrentie mét diploma de loef af? Veel jobs vereisen ervaring in het vak, probeer dat dus extra te benadrukken op je cv. En waar ben je nog goed in? Ben je een teamplayer of heel erg klantgericht? Ben je flexibel of creatief? Ook soft skills zijn belangrijk op de werkvloer en zet je dus maar extra in de verf op die sollicitatie.

Knelpuntberoepen

In België zijn er veel knelpuntberoepen, jobs dus die maar moeilijk ingevuld raken en waar ze snakken naar gemotiveerde werkkrachten. Doordat er zo veel vacatures openstaan, staan ze vaak ook meer open voor werkzoekenden zonder diploma. Sectoren die altijd op zoek zijn naar flexibele en gemotiveerde werknemers? De zorg- en welzijnssector, het onderwijs of sales.

Master in solliciteren

Gelukkig is voor veel recruiters de persoon belangrijk dan het diploma. En gebeurt de selectie vaak op basis van vaardigheden, persoonlijke kenmerken en enthousiasme. Op een sollicitatie kan jij zonder diploma ook het verschil maken. Bereid je goed voor, focus op hoe jij het bedrijf of de werkplek kan helpen en wees tijdens de sollicitatie de vriendelijkste en meest enthousiaste versie van jezelf. Daar kan geen blaadje papier tegenop! Succes!

Wil je graag deel uitmaken van Team JobFIXers?
Doe de matching test en ontdek of jij onze match made in heaven bent!
Doe de matching test
Opzoeknaareeneerstejob_0275a25a43695016acf13d281401c702