Drie tools om jouw carrière te evalueren

carriereevalueren_45c798f99ea2c083720b353b27b11c9a%20%283%29

Wanneer jij graag vooruit wilt gaan in je carrière stel je waarschijnlijk regelmatig doelen. Dat is goed! De vraag is: hoe goed ben je in het uitvoeren van je plannen? Veel doelen en plannen worden, nadat ze gemaakt zijn, immers achterin de lade geschoven. Een zorg voor morgen. Het heeft geen prioriteit. Voor je het weet ben je een jaar verder en hebben je doelen enkel stof weten te vangen. Wij geven je graag handvatten die je helpen bij het evalueren van je carriere. Dit zal je helpen je doelen te bereiken en waar nodig bij te stellen.

1. Maak gebruik van een prestatiedocument

Wat heb jij het afgelopen jaar gepresteerd? Waarschijnlijk een heleboel, maar wat herinner je je er nog van? Als je een promotie hebt gehad of een grote klant hebt weten binnen te halen, zul je dat nog wel weten, maar hoe zit het met dat kleinere project dat je ook met succes hebt afgerond? Of die ontzettend lovende review van een van je cliënten? Dit zijn ook prestaties. Neem iedere maand even de tijd om te bedenken wat je gepresteerd hebt en schrijf het op in een prestatiedocument. Lees het zo nu en dan even terug. Dit is een boost voor je zelfvertrouwen en het zal je motiveren om je doelen te bereiken.

2. Leer de doelen van jouw carriere evalueren

Heb je een strategisch carrièreplan? Stop deze dan niet achterin een laatje. Pak het er regelmatig bij. Welke doelen heb je bijvoorbeeld bereikt die je jezelf vorig jaar gesteld had? Vier de successen die je hebt behaald, ook al waren het misschien kleine prestaties. Heb je niet zoveel doelen bereikt als je had gehoopt? Dan kan het zijn dat je je plan er niet regelmatig bij hebt gepakt of dat je te grote doelen hebt gesteld. Stel altijd doelen op volgens de S.M.A.R.T-methode, zodat je ze makkelijker kunt behalen. Wees ambitieus, maar heb geen onrealistische verwachtingen.

3. Bekijk opnieuw je waarden

Welke waarden jij belangrijk vindt, bepaalt jouw professionele identiteit. Waarden blijven echter niet per se altijd hetzelfde. Bekijk daarom opnieuw je waarden. Als deze veranderd zijn, zul je waarschijnlijk ook je doelen moeten bijsturen of zelfs een heel ander pad moeten inslaan in je carrière, bijvoorbeeld door een andere baan te zoeken.

Jouw job geëvalueerd en het is duidelijk. Niet langer tevreden met je huidige job? Ga dan op zoek naar een betere job, een leukere job, een job met uitdaging. Begin al eens met het bekijken van alle jobs bij JobFIXers.

Actie na evaluatie
Doeners en durvers, daar houden we van. Bekijk onze interne vacatures en misschien vind je er wel jouw droomjob.
Naar de interne vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b