Tien tips voor meer zelfvertrouwen op het werk

10tipsvoormeerzelfvertrouwenophetwerk_de616ac3bc3949f07c7fde922c1451db%20%282%29
Je goed in je vel voelen op je werk is belangrijk. Wie niet genoeg zelfvertrouwen heeft in zijn job, voelt zich minder goed. Zo geef je jezelf een boost.

Kijk jij vol bewondering naar die ene collega die elke dag zo sterk en zelfverzekerd op het werk verschijnt? Dat je bang bent om fouten te maken of een verkeerde beslissing te nemen is normaal. Te onzeker op het werk zorgt er echter voor dat je niet je volledige potentieel benut. Daarom enkele tips om op het werk de beste en sterkste versie van jezelf te worden.

Copy die meest succesvolle collega

Jaloers op die ene collega die blaakt van zelfvertrouwen? Probeer je niet bedreigd te voelen. Nee, het is net van succesvolle mensen dat jij kan leren. Succes trekt succes aan, net zoals negativiteit vooral negativiteit aantrekt. Ga wat meer om met je meest succesvolle collega’s. Misschien word je wel gestimuleerd om zo ook meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Wees mild voor jezelf

Waarschijnlijk ben jij zo iemand die bij een gemaakte fout het liefst onder het bureau verdwijnt. Maar kritiek hoort bij het leven, zeker ook op het werk. Fouten maken is oké. Probeer ze te zien als een leerervaring voor de toekomst.

Smile, want dat trekt aan

Je kan uren doordrammen over een gemaakte fout of een probleem, maar je kan ook focussen op oplossingen. Mensen voelen zich altijd meer aangetrokken tot mensen die positief in het leven staan. Zeker op het werk. En als je merkt dat mensen graag met je samenwerken, dan is dat weer een boost voor je zelfvertrouwen.

Zelfs lachend bellen maakt je sterker

Op het werk moet je soms lastige telefoontjes doen, dat hoort erbij. Ga staan of loop eens rond tijdens zo’n gesprek, en lach tegen de telefoon. Wie lacht, lijkt automatisch zelfverzekerder en zelfbewuster, zelfs al kan de ander je niet zien.

Verlaag je eisen een beetje

Start je werkdag niet met een to do waar je niet over kan kijken. En verwacht ook niet dat je met je volgende presentatie al meteen prijzen zal winnen. Je mag ambitieus zijn, maar wees ook tevreden wanneer je één taak kan afvinken of je presentatie gewoon goed ging. Sta genoeg stil bij de kleine successen op het werk.

Accepteer een compliment

‘Hé, dat is knap gedaan!’ ‘Oh, valt mee hoor, was eigenlijk een toevalstreffer.’ Nee, je hebt net een complimentje gekregen, dus pak dat maar met beide handen aan en zeg ‘merci!’. Complimentjes vergroten je zelfrespect, hoe klein ze ook soms lijken.

Daag jezelf uit

Ben je bang om fouten te maken, dan lijkt het makkelijker om veilig binnen je comfort zone te blijven. Maar het zijn net de dingen die je nog nooit hebt gedaan die je zelfvertrouwen een boost geven. Neem ook eens een taak aan die je uitdaagt. En wees niet te kritisch voor jezelf wanneer je eraan begint.

Let op je lichaamstaal

Hoe zit jij aan je bureau? Gesloten en verstopt achter je computer? Wrong. Wil je een zelfverzekerde uitstraling, ga dan rechtop zitten, maak geregeld oogcontact met collega’s en lach, het liefst met heel je gezicht.

Zo, dat ging goed!

Waar ben je goed in? Het is een vraag op heel wat sollicitatiegesprekken. Maar het is ook een vraag die je geregeld eens aan jezelf mag stellen, wanneer je op de trein zit of wakker ligt in bed. Noteer drie dingen die je vandaag goed hebt gedaan of bereikt hebt. ‘Ik heb mijn deadline behaald’ of ‘Ik heb mijn collega geholpen vandaag’.

Boost je skills

Hoe beter je presteert, hoe meer vertrouwen je zal hebben op het werk. Blijf dus alert voor het reilen en zeilen in je sector. Is er een bijscholing, schrijf je in. Of vraag raad aan de seniors op het werk. Het helpt niet alleen je carrière vooruit, maar ook jezelf.

Nog een gouden tip: vind een job die bij je past en je zelfvertrouwen schiet de hoogte in. En daar kunnen wij jou bij helpen! Duik in onze vacatures en waag de sprong!

Op zoek naar een leuke werkomgeving?
Bij JobFIXers vinden we het belangrijk dat je vertrouwen put uit je dagelijkse werk.
Naar onze vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b