Meer verantwoordelijkheid in je job? Dé aanpak!

Dromen_7b4f98aca12b3642bf00f79f33abd89d%20%282%29
Hoe krijg je meer verantwoordelijkheid in je job? Welke vragen moet je jezelf daarbij stellen? Dit en veel meer!

Wie droomt van meer verantwoordelijkheid in zijn of haar job, geeft een duidelijk signaal van ambitie. Waar komt die drang naar meer verantwoordelijkheid in je job vandaan? Kan je er zelf al de vinger opleggen? Eens je dat kan uitpluizen, kan je er ook aan gaan werken. Maar er zijn enkele zaken die je in acht moet nemen, in de jacht naar meer verantwoordelijkheden in jouw job.

Wat is verantwoordelijkheid in een job?

Dat kan nogal verschillen. Je hebt persoonlijke verantwoordelijkheden, zaken waar jij verantwoording voor moet afleggen. Er zijn ook teamgerichte verantwoordelijkheden. Wat doen jij én jouw collega’s om bepaalde doelen te behalen. Vaak is er dan een hiërarchische verantwoording. De vraag die je jezelf eerst moet stellen: voldoe ik aan de verantwoordelijkheden die ik mezelf opleg? Voer ik mijn job naar behoren uit en kan ik mezelf kritisch evalueren?

Waar komt het tekort aan verantwoordelijkheden in een job vaak vandaan?

Zo’n knagend tekort aan verantwoordelijkheden gaat vaak gepaard met een vorm van geloven. Geloven in jezelf en vertrouwen krijgen van een ander. We zien vaak de volgende zaken.

Ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan - Pippi Langkous
durf in het leven

Weten wat je kan

Sommigen personen weten wat ze kunnen. Anderen zijn ervan overtuigd dat ze meer kunnen, maar moeten de kans krijgen. Anderen denken dan weer dat ze het kunnen. Belangrijk is kansen grijpen. Op de momenten dat je je kan bewijzen tegenover je baas, dat je dat ook doet. Krijg je die kans nooit, vraag er dan naar.

Een baas met de kop in de grond

Wil je baas niet zien dat je meer in je mars hebt? Dat is de makkelijkste weg kiezen. Bepaalde leidinggevenden willen enkel dat je de taken gaat uitvoeren. En klaar. Want zij worden op hun beurt vaak afgerekend of hun team de targets behaalde. Met een baas met dergelijke ingesteldheid is het natuurlijk lastig om meer verantwoordelijkheden te krijgen in je job.

steek je niet weg

Strakke controle

Verantwoordelijkheden komt met vrijheden. Als je verantwoordelijk bent in je job voor een bepaald aspect: dan verwacht je geen continue controle. Bij een strakke controle vervaagt de vrijheid en dus ook de verantwoordelijkheid.

Wat kan je zelf doen om meer verantwoordelijkheid te krijgen in je job?

In eerste instantie is het altijd beter om naar jezelf te kijken. Wat kan jij verbeteren om dat doel “meer verantwoordelijkheid binnen je job” te verkrijgen? Het op een ander afschuiven is de eenvoudigste, maar minst leerrijke weg. Dit zijn een aantal zaken die je zelf kan aanpakken:

Vraag om concrete doelen

Je wil ergens geraken? Dan moet je eerst weten waar je doel ligt. Eens dat duidelijk is, kan je de weg naar het doel uitstippelen. In het voetbal heb je doelen, in het wielrennen heb je een aankomst. En zonder die doelen of die aankomst, zou het allemaal weinig zin hebben. Doelen moeten trouwens altijd concreet en meetbaar zijn. Hoe weet je anders dat je op goede weg bent?

Dien een nieuw CV in

Je CV stel je op in een bepaalde periode van je leven. Mensen evolueren en ambities kunnen groeien. Na een paar jaren ben je vast dat groene broekje niet meer. Een CV is een papieren weergave wie je bent. Zorg dus dat je CV aansluit bij je persoonlijkheid en ambities.

Dump het niet gewoon op zijn of haar bureau, maar vraag tevens een gesprek aan. In het gesprek kan je open en eerlijk praten over jezelf. Wacht dus zeker geen functioneringsgesprek aan. Verantwoordelijkheden in je job, betekent ook van aanpakken weten.

Betrek collega’s

Meer verantwoordelijkheden in je job, wil vaak zeggen: meer medewerkers die aan jou rapporteren. Het is dus een slim idee om hen te betrekken in jouw plannen. Als ze voelen dat ze inspraak krijgen, krijg je sneller een hecht team. Eén voor allen, allen voor één. Als je die verantwoordelijkheden dan vooralsnog krijgt, zal deze fase je ook helpen.

Verantwoordelijken stellen zich de volgende vragen

Je bent het misschien nog niet. Maar het kan geen kwaad om al even te kijken naar het leven van iemand met meer verantwoordelijkheden in zijn job. Zo is jezelf in vraag stellen goed. Dan verplicht je jezelf te evalueren. Daar kom je sterker uit. De volgende vragen zijn echt van groot belang.

  • Wat loopt er mis?
  • Wat kan er beter?
  • Wat kan er sneller?
  • Wat kan ik nog leren?

Daarnaast kan je ondertussen ook je gedrag bijsturen. Verantwoordelijkheid in een job gaat altijd gepaard met een bepaalde mindset. Eigenschappen waar elke verantwoordelijke over beschikt. Eigenschappen die je kan trainen of waar je minstens meer aandacht aan kan besteden.

Voel je ook verantwoordelijk.

Als er zaken zijn die verkeerd lopen, geef jezelf dan de fout in plaats van die door te schuiven naar een medewerker. Jij had dat moeten zien, jij had dat moeten voorkomen.

Heb oog voor detail.

Enkel zo kan je een hoog niveau van kwaliteit nastreven. Vele kleintjes maken een groot. Als je de details links laat liggen, kwijt je jezelf niet goed van je taak.

Stop met hokjesdenken.

Met bekrompenheid schiet je geen meter op. Hanteer dus liever een brede mindset. Denk er ook aan: domme mensen praten over andere mensen, slimme mensen hebben het over ideeën.

Doe ook wat voor een ander.

Je bent ook verantwoordelijk over anderen. Dat betekent: wanneer zij zich goed voelen, jij daar ook baat bij hebt. Help waar je kan of zorg minstens voor die hulp.

Geen kans op meer verantwoordelijkheid binnen je huidige job?

Niet in elk bedrijf krijg je de kansen om jezelf te ontplooien. Bij JobFIXers zetten we daar maximaal op in. We investeren in onze teams. Dat doen we door opleidingen te voorzien, maar ook door elkaar goed te kennen. Door elkaar dagelijks aan het werk te zien, detecteren we kansen voor elkaar.

Benieuwd of jij bij ons past? Wij ook! Geef een antwoord op de 7 vragen in onze JobFIXers Match Test en je weet direct of we bij elkaar passen.

Benieuwd naar meer?
Bekijk onze vacatures. Daar vind je vacatures vol met verantwoordelijkheden ;-)
Naar de vacatures
boek-01_2cde9f87924ce367897e420fe4656d2e