Hoe kan je carriere maken?

carieremaken_78b2743b827c25fbd857147619d3897d%20%284%29
Carrière maken: het klinkt altijd fancy en chique. Vaak gaat om een combinatie van een leuk loon, een titel en aanzien. En daar is niks mis mee.

Carrière maken staat vaak voor een sterke ambitie. Faster, higher, better. Wie carrière wil maken, stelt zichzelf vooraf maar beter enkele vragen. Wie ben ik, waar wil ik naartoe,... Daar liggen al een deel van de antwoorden. We geven nog enkele stelregels mee voor wie absoluut graag carrière wil maken.

In welke sector wil je aan de slag?

Bij JobFIXers hameren we sterk op verticaal doorstromen of met andere woorden het maken van een carrière. Maar misschien interesseert de uitzendsector je helemaal niet. Dan heb je daar helemaal niks aan. In eerste instantie moet het je interesseren. Denk dus na voor jezelf: waarvoor heb ik een passie?

Pas je gedrag aan

Je wil omhoog op die ladder? Neem dan al het gedrag aan. Dan hebben we het niet over de walk, maar eerder over de talk. Wat doet hij of zij die zorgt dat ze een trapje hoger staat? Hoe gaat ze om met druk? Hoe communiceert ze? Neem een deel van die gedragingen al over.

Van die eigenschappen kan je nu al veel leren. Hierdoor versterk je je eigen punten. Het heeft natuurlijk geen zin om jezelf te verloochenen. Doe dit met mate en enkel om jouw zwakkere punten te verstevigen.

Bekijk je voorbeelden

In het verlengde van de vorige tip: ga ook buiten je sector op zoek naar voorbeelden. Veel ondernemers nemen dan een Richard Branson als voorbeeld. Ook jij kan dat hebben. Iemand die er staat, iemand die een carrière uitbouwde, iemand waarmee je jezelf kan vereenzelvigen.

Opnieuw: kopieergedrag is niet aan de orde. Observeer. Leer van het goede, leer van het slechte. Word zelf sterk en scherp jezelf aan.

Geen blabla maar boemboem

Al dat ijle gebabbel kan achterwege gelaten worden. Doeners! Daarmee geraak je vooruit. Praten en overleg is natuurlijk broodnodig, maar dan moet het wel nut hebben. Geen eindeloze meetings en honderden mening.

Wees dus de parel in de schelp. Heeft je opmerking een toegevoegde waarde of niet? Zo ja, spreek ze uit. Zo nee, hul je in stilte. Iemand die er telkens knal op zit, dat is goud waard. “Ze zegt niet veel, maar als ze iets zegt is het raak”, daar kan je toch maar van dromen?

Problemen zijn er om op te lossen

Mensen die voor elke oplossing een probleem hebben, die kan je missen als kiespijn. Het omgekeerde is meer nodig: focussen op de oplossing in plaats van blijven hangen in het probleem. Klagers vind je op de lagere niveaus in bedrijven, problem solvers maken carrière.

Pak de koe dus bij de hoorns. Nogmaals: doeners, daar hebben wij (en ook andere bedrijven) het voor.

Maak indruk

Indruk maken kan je op veel manieren doen. Als mens zijn we nu eenmaal visueel ingesteld. Dat is nu eenmaal zo. Dus iemand die zich telkens verzorgd, heeft in een bedrijfsomgeving vaak een voetje voor. Wie carrière wil maken denkt dus ook daar best even over na.

Alles hangt natuurlijk ook af van de bedrijfscultuur. Bij JobFIXers appreciëren we nu eenmaal het rood-zwarte. Dat is onderdeel van wie we zijn.

Pro-actief

Actie, reactie. Wacht niet tot je op een voetstuk geplaatst wordt, ga er vol voor. Neem verantwoordelijkheid en initiatief. De beloning zal volgen. Wacht dus niet op de beloning, het schouderklopje, de promotie, de bonus om dan harder te werken.

Denk dus goed na: waarmee is het bedrijf geholpen? Wat zou ik doen, moest ik een stoel hoger zitten? In niet elk bedrijf wordt het beste idee beloond. Soms is het trouwheid aan de firma. Soms is het hard werk. Maar telkens is hetzelfde principe: doe het zonder dat het je gevraagd wordt en je zal zeker een voetje voor hebben bij het maken van een carrière.

Verzet werk

Doeners, aaah, we love it. Wie werkt, veel werkt, hard werkt, intens werkt: dat valt nu eenmaal op. Dat springt in het oog. Bij analyses of gewoon zomaar. Wie extra productief is: door meer dossiers te behartigen, door meer uren te draaien: die kan vroeg of laat een beloning verwachten.

Als die werkethiek dan nog eens spontaan en aangeboren is, dan voelt die vast niet aan als hard werken. Dat is nu eenmaal de drive die je in je hebt. In de week zit je in een flow. Je kan blijven doorgaan en vind het nog fantastisch ook. Dan ligt de weg naar het maken van een carrière helemaal open.

Visie

Elk bedrijf heeft een visie. Hier willen we naartoe de komende jaren en dit willen we bewerkstelligen. Zorg dat je die ook uitstekend voor jezelf binnen het bedrijf. Je kent de typische sollicitatievraag wel: “waar zie je jezelf binnen de 5 jaar”. Dat is typisch peilen naar die eigen visie.

Conclusie

Carriere maken dat overkomt je niet. Dat is het gevolg van een aantal beslissingen. Beslissingen genomen door jezelf en door het bedrijf waar je werkt. Heb je het gevoel dat je in een cultuur zit waar je nooit carrière zal kunnen maken? Trek dan conclusies.

In elk geval kunnen we je verzekeren dat het maken van een carrière bij JobFIXers eerder regel dan uitzondering is. We stimuleren al onze medewerkers om een carrière uit te bouwen. Zodat ze hun ambitie kunnen laven, omdat ons bedrijf zo kan groeien, omdat onze klanten zo steeds betere ondersteuning krijgen.

Jobs voor carrieremakers
Wie droomt van doorgroeimogelijkheden, fijne verloningen en een loopbaan vol kansen? Kijk dan naar onze eigen vacatures!
Naar onze eigen vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b