De grootste uitdagingen om door te groeien

uitdagingenomtegroeien_45c798f99ea2c083720b353b27b11c9a%20%284%29

Een carrière gaat niet altijd over rozen. Vroeg of laat komen er uitdagingen op je pad dat je moet overkomen. Het is interessant dat de drempels die het hoogst lijken, vaak door onszelf geplaatst worden. Door onzekerheden leggen we onszelf beperkingen op, terwijl dat onnodig is. Hoe overkom je dit conflict zodat je toch kunt doorgroeien? Wij geven je tips.

Het oplichterssyndroom

Heb jij het gevoel dat alles wat je tot nu toe bereikt hebt in je carrière gewoon toeval of puur geluk was? Dat je jouw successen en promoties eigenlijk helemaal niet verdiend hebt en dat je vroeg of laat door de mand valt? Dan ben je niet de enige. Er is zelfs een benaming voor: het oplichterssyndroom of imposter syndrome – ook wel het bedriegerssyndroom of het bedriegersfenomeen genoemd. Deze term wordt gebruikt om mensen te beschrijven die hun eigen prestaties niet kunnen internaliseren. Als jij dit ervaart, sta jij jezelf in de weg. Je solliciteert niet op betere banen of een promotie, omdat je het gevoel hebt dat je niet de nodige kwaliteiten in huis hebt. Als iemand je een compliment geeft bagatelliseer je het of wijs je het af. Dit is een grote blokkade op je carrièrepad, maar het is te overkomen!

Lees zeker ook: Gevangen in een job zonder doorgroeimogelijkheden? 5 Praktische Tips!

Vraag anderen om hun eerlijke mening

Zie jij je eigen kwaliteiten niet? De kans is groot dat je familie, vrienden en collega’s het wel zien. Vraag ze daarom welke kwaliteiten zij in jou zien. Luister aandachtig. Wellicht benoemen ze kwaliteiten waarvan je helemaal niet wist dat je ze had.

Laat jezelf eens bezingen en overkom je uitdagingen

Minimaliseer je succes niet

Als jij het oplichterssyndroom hebt, is de kans groot dat je je eigen successen minimaliseert. Zinnen als ‘het was maar een presentatie’ of ‘ik heb het plan alleen maar uitgevoerd’, maken duidelijk dat jij je prestaties minimaliseert. Laat woorden als ‘maar’ en ‘alleen’ voortaan achterwege. Vraag een collega om je erop te wijzen wanneer je gebruik maakt van dit soort bagatelliserende termen, zodat je het kunt afleren.

Schrijf je prestaties op

Onthoud jij enkel je mislukkingen en niet je successen? Dan is het tijd je prestaties op te schrijven in een boek. Maak iedere maand wat tijd vrij om complimentjes, succesvolle projecten en overwonnen uitdagingen op te schrijven. Lees je aantekeningen zo nu en dan door om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Ben jij wel nog gelukkig op jouw werk?
Dat kan namelijk een grote impact hebben op je doorgroeimogelijkheden. Ontdek het dankzij onze test!
Doe de test
Vindmoeilijkeenjob_b219d7ad9fdff54629c9a576024385b6