De vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Devragentijdenseensollicitatiegesprek_a04472e79b8891602835bb458572a3e3%20%283%29

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Je weet van tevoren niet of je een klik zult hebben met de interviewer en wat hij je zal vragen. Wel kun je je zo goed mogelijk voorbereiden op vragen die vaak gesteld worden tijdens sollicitatiegesprekken. Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

1. Vertel eens iets meer over jezelf

Deze vraag wordt vaak als openingsvraag gebruikt en breekt het ijs. Bereid je hier goed op voor, want een goede eerste indruk is belangrijk! Gebruik je cv als leidraad en vertel meer over competenties en eerder behartigde functies die jou een geschikte kandidaat maken voor de job.

2. Waarom ben je bij je vorige werkgever weggegaan?

Dit is een vraag die vaak gesteld wordt en die best tricky is. Het is goed om eerlijk te zijn, maar onthoud: stel je vorige werkgever nooit in een kwaad daglicht. Wees niet negatief. Focus juist op positieve punten van de organisatie waar je werkzaam was, wat je er hebt geleerd en waarom je graag wilt doorgroeien in een ander bedrijf (bijvoorbeeld omdat je een nieuwe uitdaging zoekt.)

3. Waarom zou jij deze job graag willen hebben?

Als je de job heel, heel, heel graag wilt, betekent dit nog niet automatisch dat je goed onder woorden kunt brengen wat je zo aanspreekt aan de job. Om je op deze vraag voor te bereiden, zet je het beste minstens drie punten op papier die jou enthousiast maken over het bedrijf of de functie. Denk aan het takenpakket, de doorgroeimogelijkheden en de goede reputatie van het bedrijf. Deze punten kun je vervolgens kort nader toelichten.

4. Waarom zouden we jou aannemen in plaats van een van de andere kandidaten?

Deze vraag nodigt je uit meer over jouw ervaring en vaardigheden te vertellen die jou geschikt maken voor je job. Je wilt zelfvertrouwen uitstralen, maar pas op dat je niet trots overkomt. Tijdens het voorbereiden van een antwoord op deze vraag kijk je het beste ook even naar de functieomschrijving van hun vacature en welke kwaliteiten ze zoeken in een nieuwe medewerker. Je zou hier een of twee kwaliteiten uit kunnen pikken die jou het beste omschrijven, bijvoorbeeld ‘stressbestendig’ of ‘team player’. Licht je antwoord nader toe door voorbeelden in de praktijk te geven waaruit blijkt dat jij die kwaliteiten hebt.

Klaar voor het sollicitatiegesprek? Kom langs bij JobFIXers, dan oefenen we eens samen. We hebben namelijk nog tal van interessante vacatures openstaan. Wie weet passen we en dan ben je zo vertrokken in je carrière. Wie niet waagt, niet wint!

Bereid je voor, train bij Jobfixers
Wil je goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek? Voer het dan al eens met ons. Misschien kunnen we je nog tips geven. Bekijk onze interne vacatures en waag je kans.
Naar onze eigen vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b