De typische sollicitatievraag: vertel eens iets over jezelf

Detypischesollicitatievraagverteleensietsoverjezelf_70fd89a1e8acaec88b07c55d0458f632%20%283%29

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? De vraag ‘vertel iets meer over jezelf’ mag je dan zeker verwachten. Ook al komt de vraag niet uit het niets – het wordt immers vaak gesteld tijdens sollicitatiegesprekken – het kan toch lastig zijn om een antwoord te formuleren. Een goede voorbereiding is het halve werk. Wij helpen je graag alvast op weg met deze tips!

1. First things first: introduceer jezelf

Wanneer de vraag ‘vertel iets meer over jezelf’ gesteld wordt, is het belangrijk jezelf eerst voor te stellen. Vertel de interviewer je naam en hoe oud je bent. Je kunt er ook aan toevoegen waar je woont.

Bijvoorbeeld: mijn naam is Stefanie, ik ben 29 jaar oud en ik woon in Sint-Niklaas.

2. Je cv is je leidraad

In je cv staat alle informatie die je interviewer nuttig vindt om te weten. Hoewel het leuk kan zijn om te praten over hoeveel katten je als huisdier hebt of wat je favoriete tv-programma’s zijn, is deze informatie op het moment overbodig.

In je cv staan als het goed is je scholing, je werkervaring en andere werkgerelateerde prestaties benoemd. Haal hier puntjes uit en voeg informatie toe die niet op je cv vermeld staat, maar die toch interessant is om te weten.

Je zou de interviewer kunnen vertellen welke opleiding je hebt gevolgd, waarom die richting je interesse had en hoe het je klaargestoomd heeft voor de baan waarop je solliciteert.

Vertel ook meer over je werkervaring. Je hoeft niet al de functies die je behartigd hebt door de jaren heen op te sommen. Al deze informatie staat immers al in je cv. Pik er een of twee functies uit die gerelateerd zijn aan de job waarop je solliciteert of functies die je geholpen hebben competenties te ontwikkelen die nuttig zijn voor de job, zoals het werken in teamverband.

3. Hou het kort, hou het krachtig

Je hoeft geen hele speech te houden wanneer de interviewer je vraagt om iets over jezelf te vertellen. Een kort en bondig antwoord van een minuut volstaat. Er komen namelijk nog meer vragen aan. Het beste oefen je je antwoord op de vraag van tevoren hardop. Zo kun je bepalen of de informatie die je geeft echt interessant is en of je antwoord niet te lang of langdradig is.

Word een echte professional
Bij Jobfixers begeleiden we je met veel plezier. Trainen kan je al eens met onze interne vacatures
Naar de interne vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b