Lichaamstaal bij het solliciteren: let hierop!

Lichaamstaal_b219d7ad9fdff54629c9a576024385b6%20%283%29

Solliciteren is ontzettend spannend. Je hebt je goed voorbereid op alle mogelijke vragen die je gesteld kunnen worden. Heb je ook nagedacht over je lichaamstaal? Een belangrijk onderdeel van het sollicitatiegesprek is de non-verbale dialoog. Wat zegt je lichaam nu eigenlijk? Recruiters letten hier goed op, want je lichaamstaal vertelt veel over jezelf. Zorg voor een overtuigende lichaamstaal zodat recruiters niet om jou heen kunnen!

Zo moet het niet!

Laten we beginnen met een aantal voorbeelden van hoe het vooral niet moet. Je komt binnen en geeft de recruiter een flauwe handdruk. Vervolgens ga je onderuit gezakt zitten waarmee je een ongeïnteresseerde indruk maakt. Of je zit juist wel rechtop, maar met je armen gekruist over elkaar. Dit is een gesloten houding waarbij je niet uitnodigt tot een gesprek. Ook al ben je nerveus, probeer de recruiter wel aan te kijken. Ga niet met je handen frummelen of met je voet op de grond tikken.

De perfecte lichaamshouding tijdens een sollicitatiegesprek

Je wilt zo goed mogelijk overkomen tijdens het solliciteren en daarom heb je je verhaal voorbereid. Oefen de avond van tevoren ook de perfecte lichaamshouding voor de spiegel of vraag een vriend of vriendin mee te kijken naar je houding. Geef bij binnenkomst een stevige handdruk, die je vergezeld laat gaan van een glimlach. Heb je zweethanden van de zenuwen? Veeg ze eerst even discreet af aan je broek of spoel je handen af onder de koude kraan. Je gaat rustig zitten en legt je handen losjes op tafel. Wiebelen met je benen of je voeten voorkom je door ze stevig naast elkaar op de grond te zetten.

Tijdens het gesprek zoek je oogcontact. Heb je een gesprek met meer mensen? Probeer ze dan afwisselend aan te kijken. Hoe zelfverzekerder je non-verbale communicatie is, hoe beter je verhaal overkomt. Check onze openstaande vacatures en ga vol zelfvertrouwen op sollicitatiegesprek!

Klaar om te solliciteren?
Neem dan zeker even een kijkje tussen onze interne vacatures. Wedden dat je jouw droomvacature vindt?
Check onze vacatures
Zonderdiploma_bd0521563536db287c97fb0982ed86d9