Vijf tips tegen sollicitatiestress

7Tipstegensollicitatiestress_8944898f38d778cedd3dced0b131de8d%20%282%29

Klamme handen, droge mond, een knoop in de maag… ja, een sollicitatie is best spannend! En we kunnen je verzekeren dat jij niet de enige bent die stress heeft voor een sollicitatiegesprek. Logisch ook, je wil de beste indruk maken. Gieren de zenuwen door je lijf? Dat kan je doen om wat minder zenuwachtig te zijn voor het gesprek.

1. Gebruik die zenuwen

Eerst en vooral: een beetje stress is oké. Het zorgt ervoor dat je scherp staat. De verhoogde hartslag en bloeddruk stomen je lichaam klaar om te knallen. De stress niet per se fout benaderen, kan al helpen om iets rustiger te worden. Adem diep in, en besef goed dat deze stress ervoor zorgt dat je straks optimaal presteert. Zet die zenuwen om in adrenaline en begin enthousiast aan je gesprek.

2. Beweeg

Blijf niet stil zitten trillen op je stoel, maar gooi die stress eruit. Wandel nog even een blokje rond, spring tien keer op en neer, en deze tip helpt ook: ga staan, gooi je armen in de lucht en doe alsof je net een wereldgoal hebt gescoord. Jezelf even heel groot maken maakt je automatisch ook zelfverzekerder. Doe dit uiteraard niet in de wachtzaal met andere sollicitanten naast je, of wanneer je voor je recruiter zit. Ga even naar het toilet, gooi je armen in de lucht en doe alsof je net een overwinning hebt geboekt. Nee hoor, dit is geen fabeltje, het geeft je echt een boost.

3. Bereid je goed voor

Het cliché der clichés, maar zo waar. A (wo)man well prepared… Maak je huiswerk voor je op gesprek gaat. Wanneer je je hebt ingelezen in de job, het bedrijf, het product en de persoon bij je op gesprek komt, kan je anticiperen op de vragen die afgevuurd zullen worden. Dit maakt je zelfverzekerder en je voelt je automatisch meer op je gemak. Zorg ook dat je cv en motivatie er goed uitzien, dan moet je daar al niet over stressen.

4. Kom op tijd

Op een sollicitatiegesprek wil je zeker niet te laat komen. Treinvertragingen, bus gemist of file onderweg, het zorgt allemaal voor extra stress. Zorg dat je op tijd bent, maar meld je ook niet te vroeg aan voor het gesprek. Ben je veel te vroeg, drink dan nog even koffie in de buurt.

5. Relativeer

Ja, dit gesprek is belangrijk, maar als jij tijdens de sollicitatie niet uit je woorden komt of het geen succes wordt, dan zal er niemand sterven. En zelfs de wereld zal er niet door vergaan. Stel je de vraag: wat is het ergste dat me kan overkomen? Valt mee, toch?

Heb je hulp nodig? Wij tippen je de beste ademhalingsoefeningen, geven je een tas straffe koffie en gaan vooral op zoek naar de job die echt bij je past. Kom gerust langs! No stress.

Kunnen we elkaar helpen?
WIj hebben ook nog openstaande vacatures. Laat ons elkaar helpen en solliciteer vandaag.
Naar onze vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b