Zo herken je een goede baas

Opdezemanierherkenjeeengoedebaas_ae267057d976c6f08aba23a7a853903d%20%284%29

Velen azen op de job van leidinggevende, maar makkelijk is het niet. Als baas neem jij de moeilijke beslissingen en stuur je iedereen aan. Bovendien kan het flink eenzaam voelen aan de top. Wat kenmerkt een goede leider? Welke kenmerken en eigenschappen motiveren werknemers en tillen het bedrijf naar een hoger niveau?

Hij motiveert

… en schat zijn werknemers vooral naar waarde. Hij laat zijn werknemers voelen dat ze belangrijk zijn en geeft hen voldoende verantwoordelijkheid. Een sterke baas luistert naar de noden, maar ook naar de ideeën van zijn werknemers. Vinden werknemers dat er te veel vergaderd wordt? Dan luistert hij echt naar wat gezegd wordt, toont hij begrip en onderneemt -indien nodig- ook de nodige stappen.

Hij geeft kritiek (maar ook complimenten)

Een goede baas moedigt aan met complimenten, maar geeft ook kritiek wanneer dat nodig is. Het beste wat je kan doen als baas is eerlijk zijn tegenover je werknemers. Zeker ook wanneer er minder leuk nieuws of feedback gegeven moet worden. Een goede leider communiceert zijn verwachtingen helder, en geeft medewerkers ruimte om hetzelfde te doen.

Hij vraagt hoe het gaat

Hoe gaat het? Oe wis’t? Het is een heel simpele vraag die een dag kan kraken of maken. Hij vraagt gemeend hoe het gaat, en laat zo zien dat hij naast het werk ook om de persoon geeft. Welzijn op de werkvloer is zo belangrijk. Heeft iemand duidelijk een mindere periode, dan vraagt hij zeker of er iets scheelt.

Hij is deel van het geheel

De deur staat vaak open en hij is geregeld te zien op de werkvloer. De beste managers mengen zich onder het personeel. Ze zijn een deel van het team en managen niet vanuit een ivoren toren. Ze tekenen de lijnen uit, maar zetten zichzelf niet te ver boven het team.

Hij is coach en mentor

Een baas heeft vaak bakken ervaring, kennis en talent. En dat moet gedeeld worden. Zo toont hij ook dat hij professionele groei belangrijk vindt. Uitwisseling op de werkvloer is zo belangrijk. Een goede baas maakt van fouten leermomenten voor het team. Hij neemt de tijd om te coachen. Alleen dat leidt tot persoonlijke groei en dus ook groei van het bedrijf.

Een goede baas is van onschatbare waarde. Verlaten werknemers het bedrijf, dan is het vaak omdat de klik met de baas er niet is. Een sterke teamleider ondersteunt, waardeert en kent zijn medewerkers.

Botst het geregeld met jouw leidinggevende? En staat dat je werk in de weg? Misschien is het tijd om andere wegen te bewandelen. Gelukkig hebben wij vacatures in overvloed voor wie nood heeft aan een carrièreswitch.

Ben jij nog gelukkig met je job en baas?
Vul nu onze test in en ontdek of het tijd is om van job (en baas) te veranderen.
Doe nu de test
Watzijnjezwakkepunten_39b50d844e4cf41b61faff3f7c7f9a12