Hoe lang moet je wachten op nieuws na je sollicitatie?

boemm-blog-hoe-lang-wachten_ab3a7bac1a46f9b9624f7ef625a32879%20%282%29

Weinig is zo zenuwslopend als een sollicitatie. Je was goed voorbereid, je cv staat op punt, je bent gemotiveerder dan ooit, het gesprek ging goed, en dan is het nagelbijtend wachten op nieuws. Hoe lang moet je eigenlijk blijven wachten op dat ene verlossende telefoontje?

Je checkt je mailbox drie keer per dag en springt gespannen recht wanneer de telefoon gaat. Wachten op nieuws over een sollicitatie kan zenuwslopend zijn, zeker als je echt wel je zinnen hebt gezet op de job. Geduld is een schone deugd, maar op een bepaald moment is dat geduld ook wel eens op natuurlijk. Terecht. Heb je na een week tot twee weken nog steeds niets gehoord, dan is het misschien wel tijd voor actie.

Heb je je cv en motivatie doorgestuurd en krijg je maar geen antwoord, kijk dan eerst eens of er een uiterste datum is om je kandidaat te stellen. Wacht sowieso enkele dagen na het verstrijken van de deadline voor je contact opneemt. Vind je geen datum, dan wacht je zeker zeven dagen voor je weer van je laat horen. Had je al een gesprek achter de rug, dan heeft de recruiter normaal tijdens het gesprek de vervolgstappen uitgelegd met een timing bij. Is die timing overschreden, dan mag je gerust actie ondernemen.

Waarom duurt het zo lang?

Dat het even duurt, hoeft niet aan jou te liggen of aan je sollicitatie. Misschien was jij toevallig de eerste die op gesprek moest komen en is de selectieprocedure nog volop aan de gang? Misschien moet er nog intern overleg komen of is de Hr-manager ziek gevallen en is er daarom vertraging? Wat de reden ook is, jij hebt als sollicitant behoefte aan duidelijkheid. Duurt het volgens jou echt wel te lang, informeer dan gerust eens zelf naar de stand van zaken.

Reageer correct en professioneel

Ben je geen beller, stuur je contactpersoon gerust een herinneringsmailtje. In een beleefde mail bedank je voor het fijne sollicitatiegesprek of pols je of je sollicitatiemail goed is aangekomen. Grijp deze kans om ook nog eens te benadrukken waarom jij zo graag bij het bedrijf of de onderneming zou werken. Wees steeds begrip- en respectvol naar de organisatie toe en blijf positief.

Een beller is altijd sneller. Het is iets spannender misschien, maar een telefoontje is moeilijker te negeren dan een mail. Wil je snel antwoord, dan is dit de beste garantie op succes.

Een herinneringsmail mag je gerust twee keer sturen, maar krijg je geen reactie terug en krijg je jouw contactpersoon op geen enkele manier te pakken, klasseer deze sollicitatie dan als ‘done and dusted’. In een bedrijf of onderneming met zo’n slechte communicatiecultuur wil je zelfs al niet meer werken, toch?

Klaar voor een nieuwe uitdaging?
Bij JobFIXers houden we ons sollicitatieproces short and to the point!
Solliciteren maar!
Werkzekerheidin2022_dezesectorenzoekennupersoneel_193f74747c54a66d4118c8fbcdd9306a