Hoe verwerk je een afwijzing na je sollicitatiegesprek?

Hoeverwerkjeafwijzingnahetsollicitatiegesprek__5489269334ac009f7c6987fbcb3409ce%20%282%29

En dan krijg je het deksel op de neus. De job waar je stiekem zo hard op had gehoopt, gaat naar een concurrent. Dat is slikken. Maar ook weer doorgaan. Hoe recht je je rug en verwerk je slecht nieuws na een sollicitatiegesprek?

1. Neem het niet persoonlijk

Een afwijzing doet pijn, maar misschien was het gewoon niet de beste match? Of was er een kandidaat met nét iets meer ervaring. Misschien vonden ze intern toch nog een geschikte, nieuwe collega? Een afwijzing bij een sollicitatie mag je daarom niet persoonlijk nemen. Bekijk het professioneel.

2. Reageer op een gepaste manier

Weet je niet waar het is misgelopen, durf dan om uitleg te vragen bij de recruiter. Geef aan dat je het spijtig vindt, maar dat je wel terugkijkt op een boeiende sollicitatieprocedure. Die positieve houding is belangrijk! Houd het contact warm, zo blijft de deur op een kier staan. Bedank het bedrijf of je recruiter voor de kansen en de tijd, en pols nog even naar wat beter moet. Hoe kwam jij over, en wat waren dan de sterkere punten van de tegenkandidaat?

3. Wees kritisch

Ken je jezelf wel genoeg? Weet je wat je sterktes en zwaktes zijn? Heb je je talenten eigenlijk wel al ontdekt? Beschouw de afwijzing als een leermoment. Wat ging goed en wat ging fout? Misschien moet je je cv en motivatie nog wat opfrissen? Vaak leer je van tegenslagen nog het meest.

4. Zoek je wel gericht genoeg?

Veel bedrijven hebben tegenwoordig minder budget en zoeken daarom gerichter, naar een medewerker die 100 procent matcht met het bedrijf en de zoekcriteria. Probeer daarom ook heel gericht te solliciteren. Onderzoek het bedrijf, de cultuur en het team waar je wil voor werken. Je vindt heel wat informatie online, en zo kan je voor je sollicitatie al beter inschatten wat jouw kansen zijn.

5. De aanhouder wint

Wist je dat Oprah Winfrey ooit ontslagen werd omdat ze ‘niet goed genoeg zou zijn voor tv?’. Een afwijzing is ook maar een afwijzing, en the only way is up! Misschien was dit geen match, maar is er volgende keer wel een recruiter die jouw talenten ziet en nodig heeft. Laat je niet ontmoedigen, ook als je al even bezig bent en (meer dan) een handvol teleurstellingen hebt moeten incasseren. Probeer gemotiveerd te blijven. En lukt dat toch even niet? Las een korte sollicitatiestop in, om er daarna met volle moed weer in te vliegen!

Nood aan een schouder om even op te huilen? Kom langs en wij helpen je weer op weg zodat je schittert op je volgende sollicitatie. De zakdoeken liggen klaar!

Van afwijzing tot acceptie
Wij zoeken nog leuke collega's. Solliciteer vandaag en krijg eindelijk die 'Ja' te horen.
Naar onze vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b