Veranderen van werk? Denk vooral hieraan!

Verandervanwerk_b219d7ad9fdff54629c9a576024385b6%20%2812%29

Veranderen van werk? Het is spannend en soms ook een beetje emotioneel. Je hebt zin in een nieuwe uitdaging, maar je gaat je oude werkplek en collega’s missen. Wij geven je graag wat tips om deze unieke periode – tussen het krijgen van een nieuwe baan en het verlaten van je oude werkplek – te overleven.

Schreeuw het niet van de daken

Je hebt een geweldige vacature gespot of bent misschien al geïnterviewd. Je hebt er een heel goed gevoel over en het liefst schreeuw je het van de daken. Onze tip: doe het niet. Als je de job nog niet in de pocket hebt, hou je liever een beetje stil dat je aan het solliciteren bent. Stel dat je je droombaan toch niet krijgt? Als iedereen weet dat je het liefst weg wilt, is de kans groot dat je werkgever direct op zoek gaat naar vervanging. Besluit je toch te blijven? Dan hoef je de komende jaren geen promotie te verwachten.

Contract tekenen en ontslag indienen

Teken altijd eerst het contract bij je nieuwe werkgever alvorens je je ontslag indient bij je huidige werkplek. Een handdruk mag dan zo goed als een belofte zijn, de werkgever kan zich altijd nog bedenken. Is het contract getekend? Laat het je huidige werkgever zo snel mogelijk weten. Je zult hem een officiële ontslagbrief moeten geven. Het beste overhandig je deze persoonlijk.

Sollicitatieverlof opnemen

Als je ontslag neemt, heb je in principe recht op sollicitatieverlof. Dit zijn twee halve dagen of één hele dag die je vrij krijgt om te solliciteren. Als je al een nieuw contract getekend hebt, hoef je niet te solliciteren en heb je ook geen recht op sollicitatieverlof. Het kan zijn dat je werkgever je deze vrije dag toch gunt. In dat geval is het geen probleem om verlof te nemen. Wees echter wel eerlijk tegen je werkgever. Verlof opnemen zonder hem te vertellen dat je al een baan hebt, kan voor een conflict zorgen. In het ergste geval kun je zelfs voor de rechter gesleept worden.

Vakantiegeld

Bij je vertrek krijg je je vertrekvakantiegeld op je rekening gestort. Dit is het equivalent van de vakantiedagen die je hebt opgespaard. Maak het geld niet in een keer op. Je eerste salaris bij je nieuwe werkgever zal namelijk lager zijn om dit vertrekvakantiegeld te compenseren.

Ben je gelukkig op je werk? Doe de test!
Eenvoudige vragen om te peilen of je je wel amuseert op je job.
Doe de test
doe-test-cta-2_95672d604bfa5264b026b7deb0b8442a