Onzeker over je job? Zo sta je sterker in je schoenen

JobonzekerheidZostajesterkinjeschoenen_de616ac3bc3949f07c7fde922c1451db%20%282%29
De ene is de ander niet. Soms loop je over van het zelfvertrouwen, soms heb je er een groot tekort aan. Deze tips helpen je om aan vertrouwen te winnen.

COVID-19 is nog niet helemaal verteerd of daar is de energiecrisis al. De economie krijgt klappen en de jobonzekerheid gaat dan ook al jaren in stijgende lijn op de arbeidsmarkt. Bang om je job te verliezen? Zo sta je sterker in je schoenen.

Winkelkarren worden duurder, de auto voltanken kost een rib uit ons lijf en de facturen in de bus worden bijna onbetaalbaar. Logisch dus dat we ons vastklampen aan ons maandelijks loon om alles te kunnen blijven betalen. Maar dat zorgt ook voor heel wat stress. Wat als er op het werk hervormingen op til zijn, of als je sector in crisis verkeert?

Door de aanhoudende crisissen zijn we meer dan ooit bang om onze job te verliezen. We piekeren, hebben allerlei doemscenario’s voor ogen en raken in een negatieve spiraal. Wat als onze sector over de kop gaat? Wat als ik mijn job verlies? Hoe zullen we onze rekeningen betalen? Zullen we nog op vakantie kunnen? En waar vind ik in godsnaam een andere job?

Zo sta je in tijden van crisis en jobonzekerheid stevig in je schoenen:

Haal eens koffie op een andere afdeling

Werknemers die nooit veranderen, zijn kwetsbaar. Het is verleidelijk om in je comfortzone te blijven, maar weet dat stilstaan vaak achteruitgaan is. Beperk je contacten niet tot je eigen vloer, maar ga eens koffie halen op een andere afdeling. Bouw je netwerk uit, op het werk, maar ook erbuiten. Blijf je ook bijscholen en volg opleidingen. Wil je echt stevig in je schoenen staan, blijf jezelf dan ontwikkelen, ook als je al jaren op dezelfde plek werkt en denkt dat je alles en iedereen ondertussen wel al kent of gezien hebt.

Work (it) out

Hou jezelf fit en gezond na het werk. Eet goed, slaap genoeg en ga vaak naar buiten. Lunchpauze? Ga eens wandelen met de collega’s. Of schrijf je in voor een sportles na het werk. Ontsnap zo even van het gepieker en je zal zien dat het je rust en frisse energie geeft. En dat zal je automatisch ook voelen op het werk!

Bedenk een plan (B)

Actie is vaak de beste reactie. Focus je op waar je wél vat op hebt. Is je cv up-to-date? Weet je wat er leeft in vacatureland? Verzamel misschien al wat referenties, of denk even na over bedrijven of sectoren waar je aan de slag wil? Zet wat geld aan de kant als dat je gemoedsrust geeft. Zo ben je goed voorbereid, wat er ook gebeurt.

Al eens neuzen tussen onze vacatures? Er zit zeker een nieuwe uitdaging bij die echt bij je past!

Tijd voor verandering?
Ben je leeg en op? Zie je het niet meer zitten om binnen je huidige job aan de jezelf te werken? Dan is het tijd voor verandering. Bekijk onze vacatures al eens!
Naar onze vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b