Bang om je job te verliezen? Dit kan je (nu) doen.

Bangomjebaanteverliezen3tipsommetdezestressomtegaan_de616ac3bc3949f07c7fde922c1451db%20%282%29
Liggen de vette, onbezorgde jaren achter ons? Daar heeft het alle schijn van. Wat als je plots niet meer zo zeker bent van je job?

De torenhoge facturen bezorgen ons heel wat stress. Maar ook de economie krijgt rake klappen. Ben je bang om je job te verliezen en maakt je hoofd ’s nachts overuren? Wij geven tips om doemgedachten te verjagen en om goed voorbereid te zijn, wat er ook gebeurt.

Covid-19, de hoge energiefacturen, de oorlog in Oekraïne, het zijn gebeurtenissen die ons heel wat stress en angst bezorgen, en dat is normaal. Er is een pak onzekerheid en de economie incasseert de ene klap na de andere. En dat heeft ook effect op onze jobs. Wat als je binnenkort je job verliest? Deze gedachte duikt steeds vaker op in ons brein, en dan meestal ‘s nachts.

De grootste angst bij baanverlies is geldverlies. Maar dat is niet het enige. Verlies je je job, dan moet je ook afscheid nemen van je collega’s en mis je misschien een belangrijk stuk zingeving. Logisch dus dat we bang zijn om dit alles kwijt te raken.

Vijf tips om doemgedachten over je huidige job de kop in te drukken:

1. Het lost niets op.

Doemdenken zorgt ervoor dat je slecht slaapt, gestresseerd rondloopt en je zorgen maakt om een scenario dat zich misschien nooit voordoet. Neen, probeer het-probleem-dat-zich-nog-niet-stelt nu vooral zo positief mogelijk te benaderen.

2. Waar komt die angst vandaag?

Zijn het de berichten in het nieuws of heb je iets gehoord op het werk? Informeer je. Vraag info bij HR of bij je collega’s. Praat over je bezorgdheden. Het lucht sowieso op.

3. Is de angst reëel, dan is het tijd voor actie.

Maak een plan B. Staat je cv op punt? Verzamel misschien al wat referenties. Zet wat geld aan de kant als dat je gemoedsrust geeft. En neem je contract misschien ook al even door. Krijg je een ontslagvergoeding, zoek dan op hoeveel dit is.

4. Wees flexibel

Ook al zit je goed op je werkplek, blijf vitaal en ontwikkel je steeds verder. Volg opleidingen en zorg dat je zichtbaar bent, ook op LinkedIn bijvoorbeeld. Blijf werken aan je loopbaan en aan je netwerk. Ben je op de hoogte van de nieuwigheden in je branche?

5. Toon initiatief

Zelfs als dat betekent dat je je comfort zone moet verlaten. Bied je op het werk aan voor een project dat je misschien anders niet zou doen. Of mail eens een idee door. Het zorgt voor een goede indruk op je baas, maar verhoogt vooral ook je werkgeluk. En dat straal je uit.

Maak je vooral niet te veel zorgen dus. Wij hebben trouwens altijd leuke vacatures in de aanbieding voor jobzoekers met goesting. Benieuwd?

Op naar meer werkzekerheid
Bekijk onze interne vacatures. Voor wie op zoek is naar meer werkzekerheid en minder stress wil.
Naar onze vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b