Meest gemaakte fouten door jonge sollicitanten

Meestgemaaktefoutendoorjongemensendiesolliciteren_2c8c926009ed490fa5b3b67af0500853%20%282%29

Fouten maken we allemaal, zeker tijdens een sollicitatiegesprek wanneer ons hart in de keel bonkt en het zweet op ons voorhoofd staat. Hoewel een sollicitatiegesprek altijd spannend is, kunnen we zeggen dat men al doende leert. Hoe meer ervaring je erin hebt, hoe gemakkelijker het wordt. Als je nieuw bent in het zoeken naar een baan kun je je nog geen voordeel doen met opgedane ervaring. Het lezen van deze blog zal dan zeker helpen. We zetten hier de meest gemaakte fouten door jonge sollicitanten voor je op een rij, zodat jij deze kan voorkomen!

1. Veel te vroeg zijn

Kom niet veel te vroeg bij je potentiële nieuwe werkgever aan. Dit zet hem onder druk en jaagt hem op. Geen goed begin van je sollicitatiegesprek! Loop dus even dat leuke koffiehuisje binnen tegenover het kantoor en geef jezelf de kans te kalmeren. Als je vijf minuten van tevoren arriveert, ben je perfect op tijd.

2. Antwoorden met ‘ja’ en ‘nee’

Er is niets mis met kort en bondig zijn, maar antwoord niet enkel met ‘ja’ en ‘nee’. Hoe moet jij anders een goede indruk achterlaten en laten zien dat jij met kop en schouder boven andere kandidaten uitsteekt? Geef goed geformuleerde antwoorden die daadwerkelijk iets toevoegen aan het gesprek. Daar wordt je interviewer vrolijk van.

3. Opschepperig in plaats van leergierig zijn

Heb jij een IQ van 130? Heb jij meer relevante werkervaring dan de meeste van jouw leeftijdsgenoten? Proficiat! Dit zal je zeker kunnen helpen bij ieder functie die je in de toekomst gaat behartigen. Belangrijk is wel dat je niet arrogant overkomt op het sollicitatiegesprek. Het is goed jezelf aan te prijzen, but don’t overdo it! Werkgevers willen niet een nieuwe werknemer op de werkvloer die denkt dat hij alles beter weet. Laat juist je bereidheid zien om bij te leren en samen te werken met collega’s die meer ervaring hebben. Dat is de juiste instelling!

4. Niet bekend zijn met het bedrijf

Het kan zijn dat je je zoveel zorgen maakt om vragen die de interviewer over jou kan stellen, dat je vergeet dat hij je kan vragen om meer over het bedrijf te vertellen. Lees je dus goed in. Wat doet het bedrijf? Waar staat het voor? Wees lovend. Dit zal je potentiële nieuwe werkgever vrolijk stemmen!

Weet je, misschien kan je al eens bij ons komen oefenen. Maak een afspraak en solliciteer bij JobFIXers, dan kunnen we al direct feedback geven op jouw sollicitatiegesprek. Jij leert ervan en misschien werven we jou direct aan. How cool is that!

Kom eens testen bij ons
Bij Jobfixers mag je fouten maken, zeker aan het begin van je carrière. Wil je eens langskomen om te zien wat je er van bakt?
Neem contact met ons op
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b