Op je sollicitatie zegt non-verbale communicatie zoveel

Opjesollicitatiezegtnon-verbalecommunicatiezoveel_303efdfc9684683981c6faa757fb3c71%20%282%29

Wat je zegt op een sollicitatiegesprek is belangrijk, maar je lichaamstaal is zo mogelijk nog doorslaggevender. Hoe laat je een steengoede indruk na, face to face, maar ook online, tijdens een videocall?

You never get a second chance…

… to make a great first impression. Nog voor je een woord hebt uitgebracht, heeft de recruiter al gelet op je lichaamstaal. Hoe loop je het kantoor binnen? Wat vertellen je ogen en je mimiek? Maar ook: zie je er verzorgd uit? Je uitstraling is een heel belangrijk onderdeel van je non-verbale communicatie. Rise and shine! En moet je even pendelen of ben je langer onderweg, steek wat deodorant of een borstel in je tas.

Klamme handjes?

Veeg ze nog snel even langs je broek of jurk voor je een stevige handdruk geeft. Probeer op je handen te letten tijdens het gesprek. Pulk niet aan je gezicht of maak niet te veel of onhandige handgebaren, dat geeft een onzekere indruk. Leg je je handen losjes in elkaar of op je schoot, dan kom je meer ontspannen over, zelfs wanneer de zenuwen door je lijf gieren.

Maak oogcontact

Terwijl de rekruteerder een vraag stelt, weet jij niet waar gekeken. En dat maakt een ongeïnteresseerde indruk. Leun ontspannen tegen de rugleuning van je stoel en maak geregeld oogcontact. Zorg ervoor dat je een alerte indruk maakt.

Spiegeltje, spiegeltje…

Ben je onzeker over je lichaamstaal of weet je niet wat je met je handen moet? De bewegingen van je gesprekspartner subtiel en natuurlijk nabootsen is altijd een goed idee. Legt je recruiter de armen op tafel, doe dat gerust ook. Onbewust maak je zo misschien wel connectie.

Voor de camera

Is je eerste gesprek online? Oefen dan al eens op voorhand. Open je Zoom of Skype kijk hoe je in beeld zit. Is het niet te donker? Zet je niet beter nog een lamp op je gezicht zodat het mooier uitkomt? Zorg dat je er tijdens het gesprek niet als een standbeeld bij zit. Knik geregeld en vergeet niet te glimlachen. Laat zien dat je enthousiast bent. Voor de webcam zijn het je ogen, gezicht, lach en schouders die je verhaal vertellen.

De subtiele wisselwerking tussen verbale en non-verbale communicatie is van cruciaal belang om een goede eerste indruk te maken. Je kan bijvoorbeeld moeilijk zeggen dat je heel open en sociaal bent, wanneer je voortdurend gebogen zit en met je armen gekruist. Wil je nog meer tips om te solliciteren like a pro? Bij Jobfixers begeleiden we je met veel plezier!

Op zoek naar de perfecte job?
Kijk dan zeker ook eens naar ons jobaanbod. Boeiende jobs met een persoonlijk leertraject.
Naar onze vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b