Voel je op het werk een constante druk om te presteren en ben je bang niet aan de verwachtingen te voldoen? Waarschijnlijk heb je last van faalangst. Je piekert vaak, ligt ‘s nachts wakker wanneer je een presentatie moet geven en lijkt te blokkeren op de teamvergadering. De angst verlamt en zorgt ervoor dat je stil blijft staan in je carrière. Hoe kan je weer vooruit?
En daar is het weer, dat stemmetje in je hoofd dat fluistert dat je het niet zal kunnen en dat je niet goed genoeg bent. Je handen beginnen te zweten en je zit ongemakkelijk aan je bureau. Hoe kan je ervoor zorgen dat je weer lekker in je vel zit op het werk en dat je je niet door die angst laat leiden?
In één klap van faalangst afkomen is bijna onmogelijk. Toch kan je met vallen en opstaan proberen om met die faalangst te leren omgaan en niet toe te staan dat het verlammend werkt.
Je durft die mail niet te openen omdat je bang bent voor negatieve feedback, of je stelt die presentatie uit omdat je bang bent dat het niet zal lukken. Uitstel leidt alleen tot meer stress en een onnodige knoop in je maag. Voor veel perfectionisten lijkt uitstellen de veiligste optie, want je krijgt geen kritiek op een taak die nog niet af is, toch? Stop. Of beter start. Begin eraan en doe de dingen eens wat minder perfect, maar wel vandaag zo goed mogelijk.
Ja, het is een open deur, maar toch, probeer ‘het probleem’ even te visualiseren. Maak je het niet veel groter dan het eigenlijk is? Zoom uit, het is ‘maar’ een presentatie. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Een black-out? Zet desnoods eens alle mogelijke uitkomsten op papier en schets een worst-case scenario voor jezelf. Focus tenslotte ook op wat er gebeurt in je hoofd en lichaam. ‘O nee, ik heb weer zo’n klamme handen.’ Ja, dat is normaal. Heb je stress, dan zoeken je zenuwen een lichamelijke uitweg. En het is beter om dat te aanvaarden dan je ertegen te verzetten of het te verstoppen. Wat je eerlijk durft te benoemen, kan je beter relativeren.
Voel je dat de stress en druk weer de bovenhand nemen? Ga koffie halen, maak een praatje met een collega, ga een poosje naar buiten als het kan. Breng je lichaam en hoofd even tot rust in die ratrace van alledag. Heb je een spannende presentatie gepland, ga dan ‘s morgens of ‘s avonds een halfuurtje sporten. Of spreek af met een vriend of vriendin. Zorg dat je niet in je eigen hoofd en gedachten blijft zitten.
Nee, je leven was vast geen aaneenschakeling van mislukkingen. En ook op werkvlak heb je toch al mooie resultaten neergezet? De basis van positief denken is om te leren heroriënteren naar wat wel goed gaat op het werk. Werk je aan een groot project, dan zijn er vast ook al stappen die wel goed gelukt zijn? Of misschien ben jij wel een fantastische teamplayer en blink je hierin uit? Leg de lat niet te hoog en wees lief voor jezelf.
Het is een feit dat je veel sneller faalt wanneer je niet goed voorbereid bent. Stop dus met uitstellen en plan op tijd alles in wat moet gebeuren. Wat heb je nodig om dit project te doen slagen? En voer je plan stap voor stap uit.
Je zelfvertrouwen vergroten begint meestal met kleine stappen te zetten. Ook naar Jobfixers bijvoorbeeld. Kom praten en wij geven graag dat duwtje in de rug!