Je goed voelen op je werk, lukt dat in coronatijden?

Professioneelinjevel_1b7f6f092e91b7e40b0e2188af525eb0%20%282%29

Een grootschalige enquête van het onderzoeksbureau Indiville heeft aangetoond dat de meeste werknemers tevreden zijn over hun job. Meer zelfs, over het algemeen zijn we ons beter in ons vel gaan voelen dankzij - of ondanks - de coronatijd. Maar liefst 65% van de Belgen vindt dat zijn of haar bedrijf de coronacrisis goed heeft aangepakt.

Thuiswerk is en blijft een uitdaging

Thuiswerk, dat zijn slecht werkende Teams-verbindingen, je aandacht verdelen over je huishouden, je werk en je kinderen en nog veel meer troubles. Veel mensen maakten er in maart 2020 voor het eerst kennis mee. Over het algemeen hebben de meeste werknemers dit goed verteerd. Ondanks alle problemen vreest bijvoorbeeld slechts 19% van de mensen zijn werk te verliezen.

Verschillen per leeftijdscategorie

Dit neemt niet weg dat we bij dit percentage heel wat kanttekeningen bij kunnen plaatsen. Om te beginnen is er een groot verschil in de resultaten per leeftijdscategorie. Zo zijn werknemers tussen de 50 en de 64 jaar over het algemeen vrij tevreden en is er een goede work-life balance. Psychische problemen en ziektes zoals burn-out of depressie komen verhoudingsgewijs veel meer voor bij twintigers, dertigers en veertigers.

Wie zich niet goed in zijn vel voelt, wordt na verloop van tijd ziek

Werknemers die zich niet goed in hun vel voelen, vormen de hoofdmoot van de mensen die zich 's morgens ziek melden op hun werk, heeft het onderzoek aangetoond. Meer dan pure fysieke oorzaken, zijn mentale problemen dus verantwoordelijk voor ziekteverzuim. Hier ligt een uitdaging voor zowel werkgevers als werknemers.

Zolang telewerken de norm blijft, komt het erop aan je batterijen te blijven opladen. Dit kan door zoveel mogelijk op een informele manier contact te blijven onderhouden met je collega’s. Denk bijvoorbeeld maar aan Zoom-meetings of Teams-meetings waarin je bewust tijd uittrekt voor small talk. Regelmatig bewegen en een vaste structuur aanhouden helpen ook om op lange termijn een goed gevoel te hebben bij het thuiswerken.

Wat is het verschil in je goed voelen op je werk bij grote en kleine bedrijven?

Bij het onderzoek van Indiville merken we ook een groot verschil op tussen de werktevredenheid van werknemers van KMO’s en werknemers van grote bedrijven. Werknemers van grote bedrijven scoren beter op het vlak van work-life balance. Een verklaring hiervoor is te vinden in het feit dat veel grotere bedrijven al voor de coronacrisis in beperkte mate telewerk toestonden of werken volgens het principe van “management by objectives”. Dit laatste betekent dat niet zozeer de fysieke tijd waarin je op een bedrijf aanwezig bent de doorslag geeft bij je evaluaties, maar eerder de objectieve resultaten die je als werknemer kunt voorleggen.

Wil jij ook aan de slag bij een grote speler zoals BOEMM? Dan is dit je kans. We hebben nog een aantal openstaande vacatures of je kan altijd spontaan solliciteren. Doe het nu, want bij JobFIXers, onderdeel van het grotere BOEMM krijg je doorgroeikansen, een goede afwisseling tussen play and work én loon naar werken!

Tijd om je weer goed te voelen?
Dan staan we klaar met een goede job, goede collega's en een goede omringing. Een fijne bedrijfscultuur met tal van uitdagingen. Ben jij er klaar voor?
Onze interne vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b