Hoe word je een goede vertegenwoordiger?

boemm-blog-goeie-vertegenwoordiger_db720f1feb755f20007757a66444e686%20%282%29

Als vertegenwoordiger maak je mensen enthousiast voor een product of dienst. Heb je een vlotte babbel en snel een klik met iemand, dan is deze job misschien wel iets voor jou. Maar hoe spring je eruit en scoor je als vertegenwoordiger de meeste sales?

Of je nu wijn verkoopt, een telefoonabonnement, zonnepanelen of een elektrische fiets, je enthousiasme werkt aanstekelijk en je passie en vlotte babbel maken wel degelijk het verschil. Als vertegenwoordiger trek je naar verschillende (potentiƫle) klanten, zowel particulieren als bedrijven. Je bent vaak onderweg en komt dagelijks in contact met mensen. Toch is het een knelpuntberoep en zijn goede vertegenwoordigers niet altijd makkelijk te vinden.

Liefde voor het product

In sommige sectoren komt voorkennis goed van pas. Moet je een gamma bieren verkopen, dan is het handig dat je al wat ervaring hebt in de horeca bijvoorbeeld. Je houdt voortdurend de markt in de gaten en speelt er slim op in. Geloof je zelf wel in de kracht van je product? Bied je producten aan waar je weinig verstand van hebt, dan prikken klanten hier dwars doorheen.

Steengoede eerste indruk

Maar nog belangrijker is je passie en natuurlijke flair om met mensen om te gaan. En een fris voorkomen. Je ziet er verzorgd uit, ook dat is belangrijk als je dagelijks met mensen omgaat. Je hoeft niet in driedelig pak rond te lopen, maar wil wel een goede eerste indruk maken. En dat doe je nu eenmaal minder met een blad salade tussen je tanden of op teenslippers.

Gezonde dosis lef

Naast een commerciƫle ingesteldheid heb je ook een gezonde portie lef nodig. Je moet naar mensen durven toestappen, en het is belangrijk dat je vertrouwen uitstraalt. Ook een grote dosis doorzettingsvermogen kan je gebruiken. Nieuwe klanten en deals sluiten vormen een dagelijkse uitdaging. Net als netwerken, zodat je een groot klantenbestand opbouwt.

Zwijgen is goud

Je kan goed praten, maar kan je ook luisteren? Voor je kan verkopen, moet je eerst luisteren naar wat mensen precies nodig hebben. En daar pik je op in en dan doe jij het beste aanbod. Hoe beter je kan luisteren, hoe groter de kans dat je een succesvolle vertegenwoordiger wordt.

Een goede vertegenwoordiger beschikt over de juiste communicatievaardigheden en een degelijke salesmentaliteit. Je kan hiervoor meerdere opleidingen volgen, al zijn soft skills nog net iets belangrijker dan competenties.

Zin in een nieuwe toekomst als vertegenwoordiger?
Wij hebben heel wat vacatures die jou op het lijf geschreven zijn!
Ontdek onze vacatures
Hoeschrijfjeeengoedeontslagbrief_c7590a5fc1b49b067866eaa18701f5e9