In het West-Vlaams heet het ‘sjette geven’. Wat niet meer wil zeggen dan gas geven. De typische mentaliteit: doe door en zie niet om. Soms kan de drive echter gaandeweg verloren gaan. Plots is het op. Heb je het gevoel dat je de drive in je huidige job kwijt bent? Misschien kunnen we jou helpen…
Ooit heb je de drive gehad, dus de passie moet er ergens nog zijn. Alleen, hoe krijgen we die weer actief? Maar niets is definitief, die sprankel kan zeker weer zorgen voor vonken en met vonken maken we vuur.
Simple as hell, maar die schop onder de kont hebben velen nodig. Een extra duwtje die zegt: neem actie. Dat kan zijn door van job te veranderen, dat kan zijn door de problemen met je huidige job op te lossen. Blijf in elk geval niet bij de pakken zitten, want dan gebeurt er niks.
Ga eens met een helikopterview kijken naar wie je bent en wat je doet. Misschien merk je zo wel op wat schort. Het is zoals met elke relatie, vanop een afstand zie je zoveel meer. Denk ook eens terug aan de begindagen. Toen amuseerde je je wel, waar liep het gaandeweg fout? Is er wat aan te doen of zit je in een straatje zonder einde? Het tweede? Wel, ga dan naar stap 1.
Neem initiatief en stap op iemand af. Een mentor of iemand anders die je vast kan begrijpen. Praat er eerlijk en open over. Vraag advies en ondersteuning. Met twee zie je altijd meer dan alleen. Zo’n gesprek kan wonderen doen. Ook intern kan je gerust het gesprek aangaan. Mensen, en vooral collega’s, zijn bereid om te luisteren. Want ooit verzeilen ze misschien in een dergelijke situatie. Dan willen ze ook dat er iemand voor hen klaarstaat.
Als je niet langer gemotiveerd bent, dan is het lastig om uit die put te klimmen. Waarvoor doe ik dit werk nog? Een typisch probleem bij wat men nu ‘bullshit jobs’ noemt. Jobs die weinig tot geen maatschappelijke relevantie hebben. Een bore-out ligt te loeren om de hoek. Waakzaamheid is geboden.
Er zijn situaties die perfecte voedingsbodems zijn voor motivatieproblemen. Dit zijn de drie meest voorkomende:
Wat je dagelijks doet, is eigenlijk niks wat je boeit. Waar je goed in bent, moet je niet doen in je job. Dagelijks voel je dat jouw capaciteiten niet benut worden. Dat toont hem in saai en eentonig werk. Knabbelen, van ‘s morgens tot ‘s avonds.
Het ontbreken van werkdruk, kan ook zo’n allesbepalende factor zijn. Nooit krijg je een deadline, nooit zit er wat druk achter. Het kabbelt maar wat door.
Wat moet ik doen om mijn werk goed te doen? Wanneer krijg ik eens een schouderklopje? Als je geen doelen meekrijgt, dan krijg je vaak ook geen waardering. Zeg nu zelf, je weet niet wanneer je onder- of bovenmaats presteert. En dat door een gebrek aan kadering.
Waardering kan ook getoond worden door loon. Krijg je te weinig betaald, dan zal het schoentje op den duur ook beginnen wringen.
Haal je geen plezier uit je werkomgeving? Voel je je als teamspeler te vaak alleen? Zijn de collega’s niet bepaald jouw vrienden? Dan kan het wel eens erg frustrerend zijn om elke dag te gaan werken.
De drie bovenstaande punten kunnen een mens zo uitputten dat de drive in de job volledig verloren gaat. Hoe je hiermee omgaat, hangt van persoon tot persoon af. Er bestaat wel een oplossing voor. Je kan enkele stappen doorlopen, gedwee en stelselmatig. Of je kan kiezen voor de korte pijn en nieuwe oorden opzoeken.
Bij JobFIXers is onze eerste betrachting: de juiste vrouw en man op de juiste stoel krijgen. Eens dit gelukt is, krijg je duidelijke doelen. Er zit ook wat druk achter. We werken met targets. Haal je die, dan gaan we jou daar uitgebreid voor belonen. Geloof ons, we tonen onze waardering.
Haal je die targets niet, dan gaan we jou verder begeleiden op een groeipad. Analyseren wat beter kan en daaraan werken. Zo groei je persoonlijk en kan je het bedrijf beter helpen. Een duidelijke win-win.
Benieuwd naar onze bedrijfscultuur? Hoe je hier je drive in je job kan terugvinden? Bekijk onze concrete vacatures, solliciteer spontaan of laat ons een bericht na.