Heb je een baan waarvan je stiekem denkt dat het een bullshit job is?

bullschit_6cd89913628ec220864be2dfd896d4d8%20%284%29
Ooit al van bullshit jobs gehoord? Wij wel en misschien zit jij wel midden in eentje. Get out!

Antropoloog David Graeber noemt bepaalde jobs onomwonden "bullshit jobs". Graeber, professor aan de London School of Economics schreef een nieuw boek met als titel Bullshit Jobs: A Theory. Hij stelt dat miljoenen mensen over de hele wereld zwoegen in zinloze, overbodige banen, en ze weten het.

Het had niet zo hoeven zijn, zegt Graeber. De technologie is zo ver gevorderd dat de meeste moeilijke, arbeidsintensieve banen door machines kunnen worden uitgevoerd. Maar in plaats van onszelf te bevrijden van de verstikkende 40-urige werkweek, hebben we een heel universum van nutteloze beroepen uitgevonden die professioneel onbevredigend en spiritueel leeg zijn.

De Bullshit Job theorie

“Als we plotseling leraren of vuilnismannen of bouwvakkers of ordehandhavers of wat dan ook zouden elimineren, zou dat er echt toe doen. We zouden de afwezigheid opmerken. Maar als bullshit banen verdwijnen, zijn we niet slechter af”, zegt Graeber.

“Ons wordt allemaal geleerd dat mensen iets voor niets willen, wat het gemakkelijk maakt om arme mensen te beschamen en het sociale stelsel te denigreren, omdat iedereen in zijn hart lui is en alleen maar van andere mensen wil profiteren.”

“Maar de waarheid is dat veel mensen veel geld krijgen om niets te doen. Dit geldt voor de meeste van deze middenkaderfuncties waar ik het over heb, en de mensen die deze banen doen zijn volslagen ongelukkig omdat ze weten dat hun werk onzin is.”

“Ik denk dat de meeste mensen echt willen geloven dat ze op de een of andere manier een bijdrage leveren aan de wereld, en als je hun dat ontzegt, worden ze gek of worden ze stilletjes ellendig.”

Niet bij JobFIXers

Bij JobFIXers willen we een steen verleggen in de rivier. Willen we écht het verschil gaan maken. Het verschil voor mensen die op zoek zijn naar een job, het verschil voor bedrijven die een meerwaarde willen bieden. Op die manier bouwen we verder aan een maatschappij. Dat is dan ook de maatschappelijke waarde die we bij JobFIXers willen uitdragen. Bouwen aan een betere wereld, een betere economie en meer welvaart.

Wil je dus een job waarin je elke dag het verschil kan maken? Solliciteer vandaag nog bij JobFIXers en ervaar de unieke bedrijfscultuur. Maak mee het verschil, bouw mee aan de maatschappij.

Het laatste woord is aan David Graeber

We moeten veranderen waar we waarde aan hechten... Mensen werden echt wakker en realiseerden zich dat ze iets nuttigs wilden doen, anderen wilden helpen. Ze realiseerden zich dat er iets mis is, dat als je een beroep gaat uitoefenen zoals onderwijs of sociale dienstverlening, ze je slecht behandelen en je weinig betalen.

Ik denk dat we een opstand nodig hebben van wat ik de "zorgzame klasse" noem, mensen die om anderen en rechtvaardigheid geven. We moeten nadenken over hoe we een nieuwe sociale beweging kunnen creëren en veranderen wat we belangrijk vinden in ons werk en ons leven.

Ben jij klaar om anderen te helpen?

Ga voor een job met zingeving
Jobs met een échte bijdrage. Voor echte bedrijven, voor echte mensen, voor de maatschappij.
Naar onze interne vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b