Hoe zoek je een nieuwe job?

Nieuwejob_9d35b0ec1197f443b40cc72ca7385e88%20%285%29
Nieuwe job zoeken? Een handleiding en stappenplan om de job van jouw dromen te vinden. (En psssst: je kan ook altijd bij ons aan de slag)

Een nieuwe job zoeken is niet makkelijk. Er zijn tal van drempels waar je je overheen moet zetten. Langs de andere kant besef je, stilstaan is achteruit gaan. En ook dat wil je niet. Dus vat die koe bij de hoorns en schiet in actie. Vaak makkelijker gezegd dan gedaan: hoe pak je dat aan, zo’n zoektocht naar een nieuwe job.

Mensen veranderen vaker van job dan vroeger. Dat zorgt ervoor dat we meer lessen kunnen trekken uit het gedrag van anderen. Op basis van die ervaringen stelden we een aantal best practices op. Als je je hieraan houdt, dan vind je probleemloos een nieuwe job (en vermijd je veel miserie).

Regel 1 in de zoektocht naar een nieuwe job: zwijgen is goud

Hang niet direct aan de grote klok dat je nieuw werk zoekt. Hoewel je, mits een goede verstandhouding wil zorgen voor opvolging, is het beter om even onder de radar te blijven. Stel je maar eens voor dat je zoektocht wat moeilijker blijkt te zijn. Of dat je opeens van gedacht verandert. Daar sta je dan.

Regel 2: verzeker jezelf van discretie

Zwijgen is goud, maar dat geldt ook eens je werk hebt gevonden. Zorg dat je zelf de regisseur blijft van je professionele leven. Het is dus niet aan je nieuwe werkgever om het nieuws wereldkundig te maken. Dat doe je maar beter zelf. Een beetje discretie vragen is dus niet teveel.

Regel 3: hou werk en werk zoeken gescheiden

Ga tijdens je werkuren niet grasduinen doorheen vacatures. Doe dat na jouw uren. Ga je die twee toch mixen, dan kom je gegarandeerd in de problemen. Dat is ongemakkelijk voor iedereen. En eens iedereen weet je dat op vertrekken staat, zullen relaties en gedrag onvermijdelijk beginnen veranderen.

Regel 4: blijf je werk doen

Bedoeling is om op goede voet te vertrekken. Geen slaande deuren, geen norse collega’s. Zoals het gezegde luidt: “Het zijn maar bomen die elkaar niet tegenkomen.” Als je je werk laat liggen, kom je zeker in een conflicterende situatie terecht. Het vermijden waard! Hou dus nog even vol. Makkelijk is het niet.

Regel 5: blijf steeds professioneel

Krop in de keel? Opgelucht? Tal van emoties spelen dan een rol. Hou het hoofd koel en vertel het iedereen die het moet weten. Vooral belangrijk: behoud zelf de controle over het verhaal. Vertel het de mensen rechtstreeks zodat er geen wilde verhalen de ronde doen. Daarnaast is het professioneel om nog te helpen tot je vertrekt.

Conclusie

Ben je op zoek naar een nieuwe job? Dan kunnen we zeker nog verder helpen. Allereerst kan je bij ons aan de slag. We zijn steeds op zoek naar collega’s. Benieuwd of we bij elkaar passen? Doe dan zeker onze Matching Test!

Geen passende vacature gevonden? Ons dagelijks doel is de passende job vinden voor mensen. Dus je bent bij ons aan het juiste adres. Laat ons weten hoe we jou verder kunnen helpen en we brengen het voor elkaar.

We ontvangen je met open armen
Jij zoekt een nieuwe job en wij hebben openstaande vacatures. Dat klinkt als een match.
Onze interne vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b