Solliciteren terwijl je nog werkt? Zo pak je dat aan.

Solliciterenterwijljealergenswerkt_c246649761f6f5f0bb8267876f619e69%20%282%29

Stiekem solliciteren terwijl je eigenlijk nog een job hebt, dat voelt een beetje als je lief bedriegen. Of een dubbelleven leiden. Hoe pak je dat slim aan? En zorg je ervoor dat het hele sollicitatieproces constructief verloopt?

Ander werk zoeken terwijl je nog een job hebt, is het meest comfortabel. Je kan rustig je tijd nemen en voelt minder financiële druk. De keerzijde van de medaille is dat het vaak wel stiekem gebeurt, en dat solliciteren veel tijd kost.

Doe het niet tijdens de uren

Solliciteren is een voltijdse job, zegt men wel eens. En als je al een job hebt, ontbreekt ‘s avonds of in het weekend vaak de energie en goesting. Toch is het belangrijk dat je niet tijdens de werkuren solliciteert. Surf achter je bureau niet naar jobsites en plan geen sollicitaties tijdens de werkuren. Blijf presteren op je huidige job zodat je met een goed gevoel het gesprek kan aangaan en de deur kan sluiten. Solliciteren is een kunst, je neemt er best de tijd voor. Reserveer er een vast moment in de week voor, dat zal meer vruchten afwerpen dan snel tussendoor.

Doe het in stilte

It’s your life, dus je hoeft je huidige werkgever nog niet in te lichten. Doe het discreet en licht ook je collega’s niet in. Heb je een goede verstandhouding met je baas en is er een goede vertrouwensband, dan kan je hem uiteraard wel zeggen dat je op zoek bent naar iets nieuws. Maar dat hoeft helemaal niet. De beste optie is nog steeds om je werkgever pas op de hoogte te brengen wanneer je zeker bent van een nieuwe werkplek.

Wees eerlijk tegenover je nieuwe werkgever

Vertel open en transparant over je huidige job. Vraag gerust ook of ze je sollicitatie nog wat discreet willen behandelen. En dan kan je meteen ook polsen of het mogelijk is om het gesprek na de werkuren in te plannen. Probeer tijdens het gesprek ook niet negatief te praten over je huidige job of werkgever. Dat geeft een slechte indruk. Zeg niet dat het niet klikt met je huidige baas, maar zeg eerder dat je geen doorgroeimogelijkheden ziet. Dat komt professioneler over.

Nog tips nodig om je huidige loopbaan met een goed gevoel af te ronden en met beide benen tegelijk te springen in een nieuwe uitdaging? Check ons jobaanbod en laat je begeleiden door onze ervaren recruiters. Come and say hi!

Kom je bij ons eens snuffelen?
Uitkijken naar een nieuwe job is spannend. Je wil ook geen bruggen opblazen bij je vorige werkgever. Bij ons kan je op discretie rekenen!
Naar onze vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b