Non-verbale communicatie tijdens een sollicitatiegesprek

Opjesollicitatiezegtnon-verbalecommunicatiezoveel_384f7c785999baf9171b81bb7fb67732%20%282%29

Wat je zegt op een sollicitatiegesprek is belangrijk, maar je lichaamstaal is zo mogelijk nog belangrijker. Hoe laat je een steengoede indruk na, face to face, maar ook online, tijdens een videocall?

You never get a second chance…

… to make a great first impression. Nog voor je een woord hebt uitgebracht, heeft de recruiter al gelet op je lichaamstaal. Hoe loop je het kantoor binnen? Wat vertellen je ogen en je mimiek? Maar ook: zie je er verzorgd uit? Je uitstraling is een heel belangrijk onderdeel van je non-verbale communicatie. Rise and shine! En moet je even pendelen of ben je langer onderweg, steek wat deo of een haarborstel in je tas.

Klamme handjes?

Veeg ze nog snel even langs je broek of jurk voor je een stevige handdruk geeft. Probeer op je handen te letten tijdens het gesprek. Pulk niet aan je gezicht of maak niet te veel of onhandige handgebaren, dat geeft een heel onzekere indruk. Leg je je handen losjes in elkaar of op je schoot, dan kom je meer ontspannen over, zelfs wanneer de zenuwen door je lijf gieren.

Maak oogcontact

Terwijl de rekruteerder een vraag stelt, weet jij niet waar gekeken. En dat maakt dan weer een ongeïnteresseerde indruk. Leun nonchalant tegen de rugleuning van je stoel en maak geregeld oogcontact. Zorg ervoor dat je een alerte indruk maakt.

Spiegeltje spiegeltje…

Ben je onzeker over je lichaamstaal of weet je niet wat je met je handen moet doen? De bewegingen van je gesprekspartner subtiel en natuurlijk nabootsen is altijd een goed idee. Legt je recruiter de armen op tafel, doe dat gerust ook. Onbewust maak je zo connectie.

Be a videostar!

Is je eerste gesprek online? Oefen dan al eens vooraf. Open je Zoom of Facetime en kijk hoe je in beeld zit. Is het niet te donker? Zet je niet beter nog een lamp op je gezicht om iets meer te stralen? Zorg dat je er tijdens het gesprek niet als een standbeeld bij zit. Knik geregeld en vergeet niet te glimlachen. Laat zien dat je enthousiast bent.

De subtiele wisselwerking tussen verbale en non-verbale communicatie is van cruciaal belang om een goede eerste indruk te maken. Je kan bijvoorbeeld moeilijk zeggen dat je heel open en sociaal bent, wanneer je voortdurend gebogen zit en met je armen gekruist.

Wil je shinen op je eerste sollicitatie en ook je lichaam boekdelen laten spreken? Kom even langs en dan geven we graag tips om een goede eerste indruk te maken.

Laat ons jou begeleiden
Solliciteer spontaan of voor een concrete job bij JobFIXers en we begeleiden jou met alle plezier in je nieuwe job.
Check onze eigen vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b