Een slim stappenplan voor pas afgestudeerden

PasafgestudeerdDitisjouwstappenplan_de616ac3bc3949f07c7fde922c1451db

Is het zover? Zijn de allerlaatste examens achter de rug en heb je dat diploma bijna in handen? Proficiat! Binnenkort heb je zeeën van tijd, om te Netflixen, op reis te gaan of af te spreken met vrienden. Maar ook om een paar (administratieve) zaken te regelen die je helpen om vlot van start te gaan op de jobmarkt. Thank us later!

Schrijf je in als werkzoekende

Zoek je binnenkort werk, schrijf je dan eerst in als werkzoekende bij VDAB, dat is de tewerkstellingsdient in Vlaanderen. Ze organiseren opleidingen en helpen je graag bij je jobzoektocht. Er wordt nu wel van je verwacht dat je actief op zoek gaat naar werk. Nog geen zin om aan werk te denken en wil je liever eerst nog wat profiteren? Toch is het aangeraden om je snel in te schrijven. Na je inschrijving gaat de beroepsinschakelingstijd van start. Dat is een periode van één jaar. Ben je jonger dan 25 en vond je na die periode nog geen job, dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een inschakelingsuitkering.

Ben je al aangesloten bij een ziekenfonds of mutualiteit?

Euh… inderdaad, de kans is groot dat je daar ook nog niet van wakker lag. Toch is het niet slecht om hier even bij stil te staan. Ben je jonger dan 25 en zit je in je beroepsinschakelingstijd, dan blijf je verzekerd bij het ziekenfonds van je ouders. Is dat niet het geval, dan moet je een eigen ziekteverzekering afsluiten. Zo krijg je een deel van je dokters-of apothekerskosten terug, maar ook brillen, sportactiviteiten of een bezoek aan de psycholoog worden gedeeltelijk terugbetaald.

En wist je dat er zoiets als jeugdvakantie bestaat?

Als starter heb je maar weinig recht op vakantie. Dat is namelijk altijd afhankelijk van het aantal gewerkte dagen het jaar voordien. Maar ben je jonger dan 25 en heb je minstens één maand gewerkt in het jaar dat je afstudeerde, dan heb je recht op jeugdvakantie. Zo kan je toch evenveel verlof nemen als je collega’s. Informeer je al eens hierover en vraag ernaar op je nieuwe job.

Vergeet ook het kinderbijslagfonds niet te verwittigen

Tot aan je 25 krijgen je ouders elke maand wat geld om je groot te brengen. Dat ‘kindergeld’ noemen we intussen ‘Groeipakket’. Ben je afgestudeerd, dan hebben je ouders daar geen recht meer op. Licht dus meteen ook even het kinderbijslagfonds in (anders kan dat fonds geld dat verkeerdelijk uitgekeerd werd, terugeisen.)

Stel een knaller van een cv op

Misschien stel je dit liever uit, maar maak hier toch werk van. En nee, het is niet omdat je weinig relevante werkervaring hebt, dat je geen goed cv kan opstellen. Het oog van je toekomstige werkgever wil ook wat, dus let -naast inhoud- ook op een frisse lay-out.

Investeer in jezelf

Binnenkort start weer een heel belangrijke fase in je leven. Maar eerst nog even tijd voor jezelf! Geniet van je diploma-uitreiking en een meer dan verdiende vakantie. Slaap uit, doe dingen die je tijdens al dat blokken hebt gemist, en maak tijd om te denken waar je naartoe wil.

Heb je al een carrièreplan uitgestippeld? Of wil je liever eerst nog wat werkervaring opdoen met een studentenjob? Wij staan sowieso klaar om jou straks goed te lanceren. Bekijk onze vacatures of waag spontaan je kans. Tot binnenkort!

Zoek je een goede startersjob?
Dan hebben we misschien wel wat voor jou. Bekijk snel onze interne vacatures.
Naar onze vacatures
boek-011_dd470bc357d71c9e8ee6021a4d2b1b8b