Heb je na alle bloed, zweet, tranen (en liters bier) je diploma bijna in handen? Misschien voel je je als een coureur aan de start van de Tour de France? Of voelt het alsof je in een zwembad wordt gegooid en vergeten bent hoe je moet zwemmen? Of je nu veel stress hebt of net veel zin om vacatures af te schuimen, we got your back. Met dit handig stappenplan bijvoorbeeld.
Staat er komende weken al iets op de planning? Ga je nog op vakantie? Heb je een succesvolle stage achter de rug en misschien daar al zicht op werk? Of wil je liever eerst nog een studentenjob doen deze zomer? Neem de tijd om op zoek te gaan naar waar jij behoefte aan hebt op dit moment, en wat jou inspireert of motiveert. Voel je je wat verloren, dan kan het helpen om een paar dingen op een rij te zetten. Binnenkort breekt een nieuwe fase aan in je leven en dat is best spannend. Heel logisch dat je stress voelt.
Je hebt je diploma behaald en dat mag je van de daken schreeuwen. Vertel het vrienden, vrienden van je ouders, buren, familie… Praat met mensen die hetzelfde gestudeerd hebben als jij. Durf raad te vragen. Door over de volgende fase in je leven te praten, kom je tot betere inzichten over jezelf en vind je misschien wel sneller werk.
Lees zeker ook even onze blog “Vier tips om je eerste job te vinden”.
Wat je toekomstplannen ook zijn, als schoolverlater schrijf je je best zo snel mogelijk in als werkzoekende bij VDAB. Zo gaat de wachttijd om een uitkering te kunnen krijgen van start. Ben je jonger dan 25 en heb je één jaar nadat je afgestudeerd hebt nog geen werk, dan heb je recht op een inschakelingsuitkering.
Ben je jonger dan 25 en zit je in je beroepsinschakelingstijd, dan blijf je verzekerd bij het ziekenfonds van je ouders. In alle andere gevallen moet je je verplicht aansluiten bij een ziekenfonds. Logisch dat je hoofd hier niet naar staat wanneer je net bent afgestudeerd, maar toch belangrijk om dit ook al even in orde te maken.
What’s next? Een job! Bekijk verschillende vacatures en verdiep je in het carrièrelandschap. Wat wil je bereiken en hoe ga je dat verwezenlijken? Weet je het echt niet? Volg je buikgevoel en probeer eens wat uit. Die eerste stap is vaak de moeilijkste. Proef zoveel mogelijk van verschillende bedrijven, culturen en manieren van werken. Je zal snel ontdekken wat jou ligt en niet.