Wat is een marktconform loon?

joinjobfixers-wat-is-een-marktconform-loon_50876ac9111007ea036f941f2e6ae3cb

Het leven is een pak duurder geworden, logisch dus dat ook het loon een belangrijke factor is wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe job. Dat je loon ‘marktconform’ is, klinkt dan misschien wel geruststellend, maar wat houdt dat nu eigenlijk in?

‘Marktconform salaris’, je zal het in heel veel vacature-omschrijvingen zien verschijnen. Zoals de naam zelf zegt, is het een salaris dat in overeenstemming is met de markt. Je krijgt dus het maandelijkse loon dat de meeste andere werknemers met jouw profiel in jouw sector krijgen. Maar hoe weet je nu hoeveel dat precies is, zeker wanneer je nieuw bent in de sector?

Extralegale voordelen

Solliciteer je voor een nieuwe job, dan komt het loon sowieso beter aan bod. De kans is groot dat je toekomstige werkgever zal vragen wat je wil gaan verdienen. Denk er dus op voorhand beter al goed over na, wil je niet met je mond vol tanden staan.

Lees zeker ook even onze blog “Sollicitatievragen: deze 50 vragen helpen je op weg”.

Wat is voor jou een correct loon? En hoe belangrijk zijn extralegale voordelen, zoals een bedrijfswagen, eigen laptop of flexibele werkuren? Even researchen op voorhand zorgt ervoor dat je verwachtingen niet te ver afwijken van de realiteit. Om uit te zoeken welk loon marktconform is, bestaat er handige online salaristools. Googel je salaristool, dan kan je online je loon vergelijken met gelijkaardige in de sector.

Onderhandelen

Dat een vacature een marktconform loon vermeldt, betekent trouwens niet dat er geen ruimte is voor onderhandeling. Zeker wanneer er weinig kandidaten zijn of een werkgever je echt graag in zijn team wil, kan je het salaris misschien nog wel opkrikken. Probeer goed te beargumenteren waarom je dat bedrag volgens jou verdient. Heb je amper ervaring en vraag je een dik bovenmodaal salaris, dan is de kans uiteraard groot dat je het deksel op de neus krijgt.

Loonindexering

Goed om te weten: het marktconform salaris verandert elk jaar. Op 1 januari 2023 is het (bruto)loon van de meeste bedienden uit de privésector en dus een groot deel van de Belgische werknemers met 11,08% gestegen. Onder andere door de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis is het leven de afgelopen maanden een pak duurder geworden. Omdat we in 2022 een inflatiepiek hebben gekend, is het dus ook logisch dat de lonen stijgen.

Vind je onderhandelen te spannend, maar wil je wel maandelijks een eerlijk loon, mik dan tijdens de sollicitatie het best op het marktconform loon. Zo weet je zeker dat wat je verdient dik oké is.

Wil je zeker zijn van een marktconform loon?
Solliciteer dan op één van onze interne vacatures. Marktconform loon en aantrekkelijke extralegale voordelen gegarandeerd!
Op naar de vacatures
Hoeveelbes-draafthetminimumloonin2023_39b50d844e4cf41b61faff3f7c7f9a12